آمادگی اروپا برای دفاع از گرینلند در برابر حمله نظامی ترامپ
۱۳:۴۶ – ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند – نشست غیررسمی اتحادیه اروپا که در تاریخ ۳ فوریه در بروکسل برگزار شد، به بحث درباره راههای جلوگیری از نقض احتمالی حاکمیت دانمارک توسط ایالات متحده در پی اظهارات اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا، اختصاص داشت. ترامپ گفته است که گرینلند باید بخشی از کشورش شود.
به نوشته نسخه اروپایی پولیتیکو، در این جلسه، سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا «در تلاش بودند تا راهی پیدا کنند تا مانع از حمله ترامپ به جزیره دانمارک شوند» و همچنین از اعمال تعرفههای وارداتی بر کالاهای اروپایی جلوگیری کنند.
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا گفته است، «وقتی اقدامات ناعادلانه یا خودسرانه علیه ما انجام میشود، اتحادیه اروپا به شدت واکنش نشان خواهد داد.» پولیتیکو همچنین یادآوری میکند که ترامپ پیشتر استفاده از نیروی نظامی برای الحاق گرینلند به ایالات متحده را رد نکرده بود.
به گزارش این روزنامه، سران اتحادیه اروپا «به وضوح نشان دادند» که قصد ندارند در برابر فشارهای ترامپ در مورد مسئله گرینلند کوتاه بیایند. به این ترتیب، آنتونیو کوستا، رئیس شورای اروپا، اعلام کرد که حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت دانمارک برای همه کشورهای عضو جامعه اهمیت دارد. در همین حال، مارک روته، دبیرکل ناتو، که در این نشست شرکت کرده بود، تلاش کرد تا «تهدید» حمله آمریکا به خاک دانمارک را با پیشنهاد استقرار نیروهای ناتو در قلمروهای قطبی این اتحادیه خنثی کند. پیشنهاد روته با حمایت مت فردریکسن، نخستوزیر دانمارک، همراه بود.
در عین حال، پولیتیکو تأکید میکند که در ابتدا بحث درباره وضعیت گرینلند و سیاست تعرفهای ترامپ در دستور کار این نشست نبود. قرار بود این جلسه غیررسمی به موضوع تأمین مالی تولید تسلیحات در اتحادیه اروپا و توسعه سیاست دفاعی بلندمدت بلوک اختصاص یابد.
ترامپ بارها اعلام کرده است که گرینلند باید به ایالات متحده بپیوندد. او تهدید کرده است که در صورت عدم واگذاری این جزیره توسط دانمارک، تعرفههای تجاری بالایی بر این کشور اعمال خواهد کرد. حتی ترامپ در اولین دوره ریاستجمهوری خود، پیشنهاد خرید گرینلند را داده بود. همانطور که در آن زمان نیز، مقامات دانمارکی و گرینلندی این ایده را رد کردند.
گرینلند به عنوان یک قلمرو خودمختار بخشی از دانمارک است. در سال ۱۹۵۱، واشنگتن و کپنهاگ علاوه بر تعهدات خود در ناتو، پیمان دفاع از گرینلند را امضا کردند. بر اساس این پیمان، ایالات متحده متعهد شده است که از این جزیره در برابر تجاوز دفاع کند. در گرینلند پایگاه فضایی پیتوفیک آمریکا واقع شده است که وظایف سیستم هشدار و کنترل حمله موشکی در منطقه قطبی را بر عهده دارد.
منبع: تاس