اخبار بین الملل

انتقاد مقام های اروپایی از تحریم های ترامپ علیه دادگاه لاهه

مقام‌های اروپایی تحریم‌های رئیس جمهور آمریکا علیه دیوان کیفری بین‌المللی لاهه را مورد انتقاد قرار داده و حمایت خود از این نهاد بین‌المللی را اعلام کردند.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم روز پنجشنبه، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا یک فرمان اجرایی‌ امضا کرد که بر اساس آن به دلیل پیگرد قانونی ایالات متحده و متحدانش از سوی دیوان کیفری بین‌المللی، تحریم‌هایی علیه این نهاد اعمال می‌شود.

دیوان کیفری بین‌المللی پیش‌تر دستور بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق این رژیم را به دلیل ارتکاب جنایات جنگی در غزه صادر کرده بود؛ اقدامی که با واکنش تند ایالات متحده مواجه شد.

این اقدام ترامپ با موج انتقادهای بین‌المللی از جمله از طرف مقام‌های اروپایی مواجه شده است.

به نوشته «ان تی وی»، آلمان و اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام رئیس جمهور ایالات متحده، خود را متعهد به حمایت از دیوان کیفری لاهه اعلام کردند. آن ها این دادگاه را یکی از بزرگترین دستاوردهای اجرای قوانین بین‌المللی دانستند.

دولت آلمان، کمیسیون اتحادیه اروپا و گروهی متشکل از 79 کشور به دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) از حمایت کامل خود پس از اعمال تحریم‌ها توسط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا اطمینان داده‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در این باره گفت: آنها اعلامیه ترامپ را مورد توجه قرار داده و در حال بررسی عواقب آن هستند. هنوز مشخص نیست که این دستور چه تأثیرات مشخصی خواهد داشت.

این مقام آلمانی دادگاه لاهه را یکی از بزرگترین دستاوردهای حقوق کیفری بین‌المللی دانسته و آن را ستود.

وی با تاکید بر اینکه این دادگاه بر اساس اصول مهمی مانند اجرای قوانین کیفری بین‌المللی و استقلال دادگاه‌های بین‌المللی شکل گرفته است گفت: آلمان همچنان یکی از بزرگترین حامیان دیوان بین‌المللی کیفری خواهد بود، همانطور که اروپایی ها این گونه باقی خواهند ماند.

این سخنگو گفت که اقدامات مشابهی قبلاً در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ انجام شده بود و در آن زمان هم کشورهای متعهد از این دادگاه حمایت کردند.

این بار نیز 79 دولت علیه این تحریم های آمریکا صحبت کرده اند. در بیانیه ای که در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک منتشر شد، آمده است: این موارد خطر معافیت از مجازات جدی ترین جنایات را افزایش می دهد و قوانین بین‌المللی را تهدید می کند. در ادامه این بیانیه آمده است که این کشورها به عنوان حامیان پرشور دیوان کیفری بین المللی از هر گونه تلاشی برای تضعیف استقلال دیوان متاسف هستند.

این اعلامیه به ابتکار اسلوونی، لوکزامبورگ، مکزیک، سیرالئون و وانواتو شکل گرفت و علاوه بر آلمان و فرانسه، امضاکنندگان آن شامل انگلیس، آفریقای جنوبی، فلسطین، کانادا، شیلی و پاناما هستند.

«اورسولا فون در لاین»، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز به این دادگاه از حمایت خود اطمینان داد. وی در X نوشت: این دادگاه باید همچنان بتواند مبارزه با معافیت از مجازات جهانی را رهبری کند. آنتونیو کاستا، رئیس شورای اتحادیه اروپا نیز از این تصمیم ترامپ انتقاد کرد.

این دادگاه از سال 2002 جدی ترین جنایات مانند نسل کشی، جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت را تحت تعقیب قرار داده است. همه کشورهای اتحادیه اروپا به آن تعلق دارند.

رئیس دیوان کیفری بین‌الملل در اظهاراتی ضمن ابراز تأسف نسبت به تحریم این دادگاه از سوی آمریکا، گفت که این اقدام استقلال آن را به خطر می‌اندازد.

هنوز مشخص نیست که دولت آمریکا با چه سرعتی اسامی افراد تحت تحریم را اعلام خواهد کرد. در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ، در سال 2020، دولت آمریکا فاتو بنسودا، دادستان وقت دادگاه کیفری بین‌المللی و یکی از دستیاران ارشد او را به دلیل تحقیقات این دادگاه درباره جنایات جنگی نیروهای آمریکایی در افغانستان تحریم کرد. بر اساس تحریم‌های جدید، دارایی‌های این افراد در ایالات متحده مسدود شده و ورود آن‌ها و خانواده‌هایشان به خاک آمریکا ممنوع خواهد بود.

دادگاه کیفری بین‌المللی که 125 کشور عضو آن هستند، یک نهاد دائمی برای رسیدگی به جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت، نسل‌کشی و تجاوز نظامی در قلمرو کشورهای عضو یا از سوی شهروندان آن‌ها محسوب می‌شود. بااین‌حال، آمریکا، چین، روسیه و رژیم صهیونیستی عضو این دادگاه نیستند.

فرمان اجرایی جدید ترامپ در حالی امضا شده است که هفته گذشته دموکرات‌های سنای آمریکا تلاش‌های جمهوری‌خواهان برای مجازات دادگاه کیفری بین‌المللی را در واکنش به صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت ناکام گذاشتند.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا