بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم را بشناسید
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ورود به قرن بیست و یکم، با تحولات شگرفی در عرصهی سرگرمی و به ویژه صنعت سینما همراه بود. این دگرگونیها، نه تنها به ارتقای کیفی آثار سینمایی منجر شد، بلکه با تغییر ذائقهی مخاطبان، زمینهساز پیدایش ژانرها و سبکهای نوینی در فیلمسازی گردید که در نهایت بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم را رقم زدند.
به گزارش فرارو، در این دوره، شاهد ظهور کارگردانان برجستهای بودیم که با چشماندازهای نو و تکنیکهای بدیع، مرزهای سینما را گسترش دادند و فیلمهایی خلق کردند که نه تنها تماشاگران، بلکه منتقدان سختگیر را نیز به تحسین واداشتند. علاوه بر این، چهرههای جوان و بااستعداد و فناوریهای پیشرفته هم از دیگر عناصر تعیین کنندهای بودند که قواعد بازی را تغییر دادند و در مجموع، به غنیتر شدن گنجینهی سینمای جهان در دو دههی اخیر کمک شایانی کردند.
یکی از نکات قابل توجه در سینمای معاصر،تنوع ژانرها و موضوعات مطرح شده است. فیلمهای این دوره، بازتابی از مسائل و دغدغههای جامعهی امروزی بوده و با زبانی هنرمندانه، به بررسی ابعاد مختلف زندگی انسان میپردازند. این آثار با به تصویر کشیدن دغدغهها، آرزوها، ترسها و امیدهای انسان معاصر، به او کمک میکنند تا خود و جهان اطرافش را بهتر بشناسد. از سوی دیگر، پیشرفت فناوری و ظهور جلوههای ویژهی خیره کننده، به فیلمسازان این امکان را داده است تا با قدرت تخیل خود، دنیاهای جدیدی را خلق کرده و تماشاگران را به تجربهای فراموش نشدنی دعوت کنند که تا پیش از آن ممکن نبود.
۲۷. گلادیاتور (Gladiator)
کارگردان: ریدلی اسکات
بازیگران: راسل کرو، واکین فینیکس، کانی نیلسن، الیور رید
تاریخ اکران: ۲۰۰۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۷ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
شاهکار جاودان ریدلی اسکات فیلمی حماسی و تاریخی است که که با بازسازی شکوه و جلال روم باستان، داستان زندگی یک ژنرال ارتش این امپراتوری را روایت میکند.
این فیلم در مورد ماکسیموس دسیموس مریدیوس، ژنرال رومی است که پس از مرگ امپراتور مارکوس آرلیوس، توسط پسر جاهطلب او، کومودوس، به خیانت متهم شده و خانوادهاش به قتل میرسند. ماکسیموس که خود نیز به مرگ محکوم شده بود، از مرگ گریخته و به عنوان یک گلادیاتور به بردگی گرفته میشود. او با مهارت و شجاعت خود در میدان نبرد، به سرعت به محبوبیت دست یافته و در نهایت با کومودوس در یک نبرد تن به تن مواجه میشود تا انتقام خانواده و امپراتور مقتول را بگیرد و سرنوشت روم را تغییر دهد.
نبردهای هیجانانگیز گلادیاتورها و داستانی پر کشش از انتقام، شرافت و عدالت در کنار طراحی صحنهی فوقالعاده و موسیقی متن شگفتانگیز هانس زیمر از اصلیترین نقاط قوت «گلادیاتور» هستند که باعث شده این فیلم با گذشت نزدیک به ربع قرن هنوز مثل روز اول تماشایی و تاثیرگذار باشد.
۲۶. جادهی مالهالند (Mulholland Drive)
کارگردان: دیوید لینچ
بازیگران: نائومی واتس، لورا هرینگ، جاستین ثرو، آن میلر
تاریخ اکران: ۲۰۰۱
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۴ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
«جادهی مالهالند»، اثر سورئال و معمایی دیوید لینچ اولین بار در سال ۲۰۰۱ روانهی پردهی سینما شد و از همان زمان به عنوان یکی از بحثبرانگیزترین و جذابترین فیلمهای تاریخ سینما شناخته میشود. فیلمی که پر از نمادها و رویاها و واقعیتهای در هم تنیده است که هر بیننده میتواند برداشت متفاوتی از تماشای آن داشته باشد.
داستان این فیلم حول محور زنی مرموز و گمنام میچرخد که پس از یک سانحهی رانندگی در جادهی مالهالند هالیوود، حافظهی خود را از دست داده و به طور اتفاقی با یک بازیگر جوان و بااستعداد به نام بتی آشنا میشود. آنها با هم تلاش میکنند تا هویت واقعی زن مرموز را کشف کنند، اما در این مسیر با مجموعهای از رویدادهای عجیب، کابوسوار و غیرقابل توضیح مواجه میشوند که مرز بین واقعیت و خیال را محو میکند. این فیلم به عنوان یکی از پیچیدهترین آثار دیوید لینچ، جایگاه ویژهای در میان بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم دارد و به عنوان شاهکاری در ژانر سورئال شناخته میشود.
۲۵. پیانیست (The Pianist)
کارگردان: رومن پولانسکی
بازیگران: آدرین برودی، توماس کرچمان، امیلیا فاکس
تاریخ اکران: ۲۰۰۲
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
فیلم «پیانیست» به کارگردانی رومن پولانسکی، یک درام زندگینامهای تاریخی است که روایتی تکان دهنده از تجربهی زیستهی ووادیسواف اشپیلمن، پیانیست برجستهی لهستانی، در دوران جنگ جهانی دوم و اشغال این کشور توسط نازیها ارائه میدهد. این فیلم با دقتی قابل توجه به جزئیات و پرهیز از هرگونه سطحینگری، رنج و عذاب یهودیان لهستان را در آن دوران به تصویر میکشد.
پولانسکی با مهارتی فوقالعاده در فضاسازی و شخصیتپردازی، تماشاگر را در فضایی مملو از ترس و ناامیدی غرق میکند و با استفاده از تصاویری خاکستری و با تمرکز بر لحظات روزمرهی زندگی شخصیت اصلی، کاملا مخاطب را با خود همراه کرده و او را با پرسشهای اساسی درباره ماهیت شر، مقاومت و امید در شرایط سخت تنها میگذارد.
«پیانیست» که با بازی درخشان آدرین برودی در نقش اشپیلمن و همچنین موسیقی متن تاثیرگذار و فراموش نشدنی خود شناخته میشود، به عنوان یکی از بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم، جایگاه ویژهای در تاریخ سینمای جهان دارد.
۲۴. داگویل (Dogville)
کارگردان: لارس فون تریر
بازیگران: نیکول کیدمن، پل بتانی، هاریر اندرسون، لورن باکال
تاریخ اکران: ۲۰۰۳
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۷ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
داستان این فیلم در دهکدهای دور افتاده به نام داگویل در کوههای راکی آمریکا اتفاق میافتد. گریس، زنی گریزان از دست گانگسترهاست که به این دهکده پناه برده و در ابتدا با استقبال گرم و مهربانانهی مردم داگویل مواجه میشود. اما به مرور زمان و با افزایش وابستگی گریس به اهالی دهکده، رفتار آنها تغییر کرده و او را مورد سواستفاده و استثمار قرار میدهند.
فون تریر در «داگویل» با استفاده از فضاسازی مینیمالیستی و حذف کامل دکور و عناصر صحنه، به نوعی تئاتر و سینما را با هم تلفیق میکند. او با این حرکت خلاقانه، ابعاد روانشناختی داستان و پیچیدگیهای روابط بین شخصیتها را به برجستهترین ویژگی اثر تبدیل میکند و تماشاگر را به تفکر عمیقتر در چالشهای اخلاقی و اجتماعی مطرح شده در فیلمش فرامیخواند. این فیلم با بازی درخشان نیکول کیدمن و سایر اعضای تیم بازیگری، یکی از بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم است که پایان تکان دهندهاش مثل اخلاق فون تریه تلخ است.
۲۳. درخشش ابدی یک ذهن پاک (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
کارگردان: میشل گوندری
بازیگران: جیم کری، کیت وینسلت، کریستن دانست، مارک رافالو
تاریخ اکران: ۲۰۰۴
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
عاشقانهی علمی- تخیلی میشل گوندری، یکی از آن آثار آرام و دوست داشتنی دنیای سینماست که با ساختاری غیرخطی و فضایی سورئال، به واکاوی پیچیدگیهای عشق، حافظه و تلاش انسان برای فراموشی میپردازد.
فیلم روایتگر سرگذشت دو جوان عاشق به نامهای جوئل و کلمنتاین است که رابطهی آنها به دلایل مختلفی به پایان میرسد. کلمنتاین پس از جدایی، تصمیم میگیرد با استفاده از یک روش علمی، خاطراتش از جوئل را از ذهنش پاک کند. با این کار کلمنتاین، جوئل نیز تصمیم به پاکسازی خاطراتش میگیرد. در طول این فرآیند، جوئل در اعماق ذهن خود به دنبال خاطراتش میگردد و در این جستجو، لحظات تلخ و شیرین رابطهی خود با کلمنتاین را دوباره تجربه میکند. این پروسه ارزش عشق و اهمیت حفظ خاطرات، حتی خاطرات دردناک را به او یادآوری میکند و در ادامه همه چیز رنگ و بویی دیگر به خود میگیرد.
۲۲. شهر گناه (Sin City)
کارگردان: فرانک میلر، رابرت رودریگز
بازیگران: جسیکا آلبا، بنیسیو دل تورو، بریتانی مورفی، کلایو اوون، میکی رورک، بروس ویلیس
تاریخ اکران: ۲۰۰۵
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۷ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
«شهر گناه» فیلمی نئو-نوآر و جنایی به کارگردانی رابرت رودریگز و فرانک میلر است که در سال ۲۰۰۵ براساس رمانی گرافیکی به همین نام ساخته شد. این فیلم با سبک بصری منحصربهفرد و روایت غیرخطی خود، دنیایی تاریک و خشن را در شهری فاسد به تصویر میکشد که در آن خشونت، فساد و جنایت بیداد میکند.
فیلم از چندین داستان به هم پیوسته تشکیل شده است که هر کدام به نوعی با یکدیگر ارتباط دارند و شخصیتهای متعددی را در بر میگیرند که در تلاش برای بقا و عدالت در این شهر گناه آلود هستند. از جمله این شخصیتها میتوان به مارو، یک مرد تنها و خشن که به دنبال انتقام معشوقهاش است، و دوایت، یک کارآگاه خصوصی که درگیر ماجرایی پیچیده میشود اشاره کرد.
«شهر گناه» از بهترین فیلمهای سینمایی قرن بیست و یکم است که داستانهای تاریک و پیچیده و تکنیکهای ویژهی ساختش که در آن زمان بسیار نوآورانه بود طرفداران زیادی دارد.
۲۱. بادی که در مرغزار میوزد (The Wind That Shakes the Barley)
کارگردان: کن لوچ
بازیگران: کیلین مورفی، پدریگ دولانی، لیام کانینگهام
تاریخ اکران: ۲۰۰۶
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
فیلمی تکان دهنده که با نگاهی واقعگرایانه و بدون قضاوت، به بررسی جنگ استقلال ایرلند و جنگ داخلی این کشور در دههی ۱۹۲۰ میپردازد. کن لوچ، کارگردان اثر، در این درام تاریخی مستندگونه کوشیده تا با به تصویر کشیدن خشونت و بیرحمی جنگ و همچنین پیامدهای ویرانگر آن بر زندگی مردم، اثری تکان دهنده خلق کند که دریافت نخل طلای بهترین فیلم جشنواره کن سال ۲۰۰۶ مهر تاییدی بر نتیجهبخش بودن تلاشهای اوست.
ماجراهای «بادی که در مرغزار میوزد» از دیدگاه دو برادر به نامهای دیمین و تدی روایت میشود که در جنگ استقلال ایرلند علیه نیروهای بریتانیایی دوشادوش هم میجنگند. با این حال، پس از پایان جنگ و امضای معاهدهی صلح، این دو برادر در دو سوی متفاوت جنگ داخلی قرار میگیرند و مجبور به رویارویی با یکدیگر میشوند. در نهایت اما جنگ به شکلی تراژیک به پایان میرسد و حالا دو برادر مجبورند که با عواقب تصمیمات خود روبرو شوند.
۲۰. خون به پا خواهد شد (There Will Be Blood)
کارگردان: پل توماس اندرسون
بازیگران: دنیل دی-لوئیس، پل دینو، کوین جی. اوکانر، کیران هایندز
تاریخ اکران: ۲۰۰۷
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
«خون به پا خواهد شد» نه فقط یک فیلم، بلکه تجربهای حسی و تأملبرانگیز است که تماشاگر را در خود غرق میکند. این فیلم با بازی خارقالعاده دنیل دی لوئیس در نقش اصلی، به کاوشی ژرف در طمع، جاهطلبی و تنهایی انسان در دل تب نفت آمریکای اوایل قرن بیستم میپردازد.
داستان فیلم دربارهی یک جستجوگر نقره به نام دنیل پلینویو در سال ۱۸۹۸ است که پس از پیدا کردن یک رگهی نقره، به دنبال ثروت و قدرت بیشتری میگردد. او در سال ۱۹۰۲، یک میدان نفتی بزرگ را کشف میکند و با تاسیس شرکت نفتی خود، به سرعت ثروتمند میشود. اندرسون در این فیلم با دقت و ظرافت هرچه تمامتر، شخصیت پیچیده و چندلایه پلینویو را به تصویر میکشد که برای رسیدن به اهدافش، حاضر است هر کاری انجام دهد. برای او هدف وسیله را توجیه میکند و در پی ثروت و قدرت، روح و انسانیت خود را به حراج میگذارد.
«خون به پا خواهد شد» با روایتی قدرتمند و بازیهای درخشان، به اثری ماندگار در تاریخ سینما تبدیل شده است که سالها پس از تماشا، تصاویر و دیالوگهایش در ذهن تماشاگر ماندگار خواهد ماند.
۱۹. شوالیه تاریکی (The Dark Knight
کارگردان: کریستوفر نولان
بازیگران: کریستین بیل، هیث لجر، آرون اکهارت، مایکل کین
تاریخ اکران: ۲۰۰۸
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۹ از ۱۰
«شوالیهی تاریکی» دومین فیلم از سهگانهی «بتمن» کریستوفر نولان است که به عنوان یکی از برترین فیلمهای ابرقهرمانی تاریخ سینما شناخته میشود. این فیلم با یک جهان داستانی واقعگرایانه، شخصیتپردازی منحصربهفرد و روایتی سرشار از ظرافت و خلاقیت، استانداردهای ژانر ابرقهرمانی را دگرگون کرد.
ماجراهای «شوالیهی تاریکی» در شهر مشهور گاتهام رخ میدهد. جایی که بتمن در مبارزهای تمام نشدنی با جرم و جنایت، تلاش در برقراری عدالت دارد. همهچیز به ظاهر خوب است اما با ظهور یک شخصیت شرور و آشوبگر به نام جوکر، بتمن با چالشی عظیم مواجه میشود که نه تنها امنیت شهر را به خطر میاندازد، بلکه بنیانهای اخلاقی او را نیز متزلزل میسازد.
«شوالیهی تاریکی» با بهرهگیری از مولفههای ژانر فیلم نوآر و تریلرهای روانشناختی، فضایی تاریک و خشن را خلق میکند. این فیلم با پرداختن به مضامینی همچون عدالت، هرجومرج اجتماعی و دوگانگی درونی انسان، اثری عمیق و تاملبرانگیز را پیش روی مخاطب قرار میدهد که با اکشن و فضاسازی خاص خود تا مدتها رهایش نمیکند. البته نباید بازی خیره کنندهی هیث لجر فقید در نقش جوکر را فراموش کنیم که در قرارگیری این فیلم در میان بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم نقش اساسی دارد.
۱۸. روبان سفید (The White Ribbon)
کارگردان: میشائیل هانکه
بازیگران: کریستین فریدل، ارنست جاکوبی، لئونی بنش، اولریش توکور
تاریخ اکران: ۲۰۰۹
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۲ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰۰
قطعا یکی از بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم، «روبان سفید»، ساختهی فیلمساز برجسته اتریشی میشائیل هانکه، است. این فیلم در فضایی سیاه و سفید و با دقتی وسواسگونه به جزئیات، روایتی دلخراش از خشونت و ریاکاری در روستایی کوچک در آلمان، پیش از آغاز جنگ جهانی اول را به تصویر میکشد.
هانکه در «روبان سفید» با مهارتی فوقالعاده در فضاسازی و شخصیتپردازی، تماشاگر را در جو مملو از ترس و وحشت روستا غرق میکند و با روایتی کند و پرکشش، به کاوشی ژرف در روح و روان شخصیتهای داستان میپردازد. او با استفاده از نمادگرایی و ایجاز در روایت، به ریشههای خشونت و تعصب در جامعه میپردازد و با بیان تصویری قدرتمند، پرسشهایی اساسی درباره ماهیت شر و نقش آموزش و تربیت در شکلگیری آن مطرح میکند.
این فیلم با دریافت نخل طلای جشنواره فیلم کن در سال ۲۰۰۹ به عنوان یکی از مهمترین آثار سینمای معاصر شناخته میشود و جایگاه ویژهای در بین فیلمهای پرشمار هانکه دارد.
۱۷. تلقین (Inception)
کارگردان: کریستوفر نولان
بازیگران: لئوناردو دیکاپریو، جوزف گوردون-لویت، تام هاردی، ماریون کوتیار
تاریخ اکران: ۲۰۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۷ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۸ از ۱۰
تواناییهای کریستوفر نولان در ساخت فیلمهای علمی- تخیلی بر هیچکس پوشیده نیست. به همین خاطر است که فیلم سال ۲۰۱۰ او، «تلقین»، که با روایتی پیچیده و سرشار از ظرافت، به واکاوی مفاهیم فلسفی عمیقی همچون ماهیت واقعیت، هویت و قدرت ذهن میپرداخت هنوز هم بدیع و بحثبرانگیز است.
داستان فیلم بر شخصیت دام کاب، یک متخصص نفوذ به ضمیر ناخودآگاه افراد، تمرکز دارد. او ماموریت مییابد تا ایدهای خاص را در ذهن وارث یک امپراتوری تجاری بزرگ بکارد. این ماموریت چالشبرانگیز، کاب را با لایههای تو در توی رویا و واقعیت مواجه ساخته و او را در گیر و دار مسائلی پیچیده و خطرناک قرار میدهد که منجر به درک جدیدی از دنیای پیرامونش میگردد.
به جرات میتوان گفت که «تلقین» با آن دنیای چندلایه و سورئال و موسیقی متن شگفتانگیزش، یکی از ماندگارترین فیلمهای سینمایی قرن بیست و یکم است که تماشای دقیقش تجربهای منحصربهفرد را به مخاطب نکتهبین هدیه میدهد.
۱۶. جدایی نادر از سیمین (A Separation)
کارگردان: اصغر فرهادی
بازیگران: شهاب حسینی، لیلا حاتمی، پیمان معادی، ساره بیات
تاریخ اکران: ۲۰۱۱
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
اثر تحسین شدهی اصغر فرهادی، «جدایی نادر از سیمین»، در مقام درامی اجتماعی، با دقتی ستودنی و پرهیز از هرگونه قضاوت، به کالبدشکافی روابط انسانی و چالشهای اخلاقی در جامعهی معاصر ایران میپردازد. این فیلم که در سال ۱۳۸۹ به روی پرده سینماها رفت، موفق به کسب افتخارات متعددی از جمله جایزهی اسکار بهترین فیلم خارجی زبان در سال ۲۰۱۲ گردیده است.
روایت فیلم، مرکز ثقل خود را بر زوجی به نامهای نادر و سیمین قرار میدهد که در پی اختلافات عمیق و چالشهای پیشرو، در آستانه جدایی قرار گرفتهاند. سیمین تنها راه برون رفت از این شرایط را در مهاجرت میبیند اما نادر به واسطهی مسئولیتی که در مراقبت از پدر مبتلا به آلزایمرش بر دوش دارد، با این تصمیم مخالف است. این دوگانگی و تضاد در اهداف و خواستهها، زمینهساز رخدادهایی میشود که سرنوشت آنها و اطرافیانشان را دستخوش تحولات عمیقی میسازد. این فیلم یکی از بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم است که اولین اسکار سینمای کشور عزیزمان ایران را به ارمغان آورد.
۱۵. استاد (The Master)
کارگردان: پل توماس اندرسون
بازیگران: واکین فینیکس، فیلیپ سیمور هافمن، ایمی آدامز، لورا درن
تاریخ اکران: ۲۰۱۲
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
این ساختهی کارگردان توانمند سینما، پل توماس اندرسون، اثری در ژانر درام روانشناختی است که با روایتی پیچیده و شخصیتپردازیهای عمیق، به کنکاشی ژرف در باب روابط انسانی، جستجوی هویت و نیاز به معنا و هدف در زندگی دست میزند.
در این فیلم ما شاهد سرگذشت یک ملوان سابق نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا به نام فردی کوئیل هستیم که پس از جنگ جهانی دوم، با احساس سرگشتگی و بیهدفی مواجه است. او در یکی از روزهای زندگی ملالآورش به طور اتفاقی با لنکستر داد، رهبر کاریزماتیک یک جنبش فلسفی نوظهور که با نام «علت» شناخته میشود ملاقات میکند. فردی تحت تأثیر شخصیت و آموزههای داد قرار گرفته و به این جنبش میپیوندد، اما به تدریج با تردیدها و تناقضاتی در این مسیر روبرو میشود که زندگیاش را دگرگون میکند.
۱۴. ایدا (Ida)
کارگردان: پاول پاولیکوفسکی
بازیگران: آگاتا کولشا، آگاتا ترزبوچوفسکا، داوید اوگرودینک
تاریخ اکران: ۲۰۱۳
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
مشهورترین فیلم سینمای لهستان که برندهی اسکار بهترین فیلم خارجی زبان سال ۲۰۱۳ هم شده است، با زبانی بیتکلف و تصاویری ساده، تماشاگر را به سفری سیاه و سفید در جستجوی هویت و حقیقت میبرد.
داستان فیلم روی دختر جوانی به نام آنا متمرکز است که در آستانهی راهبه شدن و تقدیم زندگیاش به خدا، با حقیقتی تکان دهنده دربارهی گذشتهاش مواجه میشود. او که همواره خود را یتیمی بیخانمان میپنداشته، ناگهان متوجه میشود که والدین واقعیاش یهودی بودهاند و در زمان اشغال لهستان در جنگ جهانی دوم به دست نازیها به قتل رسیدهاند. این کشف بزرگ، آنا را به سفر خودشناسی و مواجهه با هویت واقعیاش میکشاند. او در سفر خود از صومعه به شهر و در ادامه به جنگلی که مدفن خانوادهاش است، با حقیقت گذشتهاش روبهرو میشود و در این میان زندگی مردم عادی بیرون از کلیسا را هم کشف میکند.
قاببندیهای ناب پاولیکوفسکی، فضای مملو از سکوت و موسیقی متن تاثیرگذار آن، از فراموش نشدنیترین ویژگیهای «ایدا» به عنوان یک فیلم ضدجنگ هستند که آن را شایستهی حضور در میان بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم کردهاند.
۱۳. زیبایی بزرگ (The Great Beauty)
کارگردان: پائولو سورنتینو
بازیگران: تونی سورویلو، کارلو وردون، سابرینا فریلی، گالاتئا رانتسی
تاریخ اکران: ۲۰۱۳
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
اثر هنری شگفتانگیز سینمای ایتالیا که در همان دقایق اول هر مخاطب سختگیری را مجذوب شاعرانگی و سبک بصری منحصربهفردش میکند. خیلی مطمئن میتوان گفت که ساختهی دقیق، ظریف و پر از جزئیات پائولو سورنتینو، «زیبایی بزرگ»، پا را از یک فیلم سینمایی صرف فراتر گذاشته و با بهرهگیری از یک زیباییشناسی پر از رنگ و نور و روایتی دلنشین، تبدیل به یک تابلوی نقاشی متحرک آوانگارد شده که در خط و خطوطش مفاهیمی همچون زیبایی، پوچی و جستجوی معنا در زندگی موج میزند.
فیلم روایتگر زندگی نویسندهای موفق و سالخورده به نام جپ گامباردلا است که در میان محافل روشنفکری و مهمانیهای مجلل رم، یک زندگی پوچ و بیهدف را تجربه میکند تا اینکه، در شصت و پنجمین سالروز تولدش، با مرور خاطرات گذشته و مواجهه با واقعیتهای تلخ زندگی، به دنبال یافتن معنای واقعی زیبایی و هدف زندگی خود میرود.
سورنتینو در «زیبایی بزرگ» از زیبایی رشکبرانگیز شهر رم حداکثر بهره را برده و با ترکیب آن با موسیقی متن ماورایی فضایی جادویی خلق کرده که روح را مینوازد. این فیلم با شخصیتپردازی قوی، دیالوگهای فلسفی و روایتی غیرخطی، تماشاگر را به سفری درونی در ذهن شخصیت اصلی میبرد و با طرح پرسشهای اساسی درباره معنای زندگی، گذر زمان و جستجوی خوشبختی، با او کاری میکند که در مدت تماشا حتی یک بار هم پلک نزند.
۱۲. درون لوین دیویس (Inside Llewyn Davis)
کارگردان: برادران کوئن
بازیگران: اسکار آیزاک، کری مولیگان، جان گودمن، جاستین تیمبرلیک
تاریخ اکران: ۲۰۱۴
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
فیلم «درون لوین دیویس» برادران کوئن، اثری در ژانر درام موسیقایی است که روایتی واقعگرایانه از زندگی یک هنرمند درگیر با چالشهای هنری و مادی را در دهه ۱۹۶۰ نیویورک ارائه میدهد. این فیلم با تمرکز بر شخصیت خوانندهای با استعداد اما بداقبال به نام لوین دیویس، به بررسی مسائل هنرمندان در جامعه و همچنین پیچیدگیهای دنیای هنر میپردازد.
برادران کوئن در این فیلم تمام تلاش و مهارت خود را به کار بردهاند تا تصویری دقیق و ملموس از محیط هنری ۶۰ سال قبل نیویورک و همچنین چالشهای پیش روی هنرمندان در آن دوران ارائه بدهند. آنها با استفاده از موسیقی فولک و اجراهای زنده بازیگران، فضایی نوستالژیک را خلق میکنند که تماشاگر را به طور کامل در فضای فیلم غوطهور میکند.
«درون لوین دیویس» با موسیقی جذاب و شخصیتپردازی قوی خود، به عنوان یکی از آثار برجسته برادران کوئن شناخته میشود و جایگاهش در میان بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم خدشهناپذیز است.
۱۱. مکس دیوانه: جادهی خشم (Mad Max: Fury Road)
کارگردان: جورج میلر
بازیگران: تام هاردی، شارلیز ترون، نیکلاس هولت
تاریخ اکران: ۲۰۱۵
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
«مکس دیوانه: جادهی خشم» جورج میلر، یک سمفونی دیوانهوار از جنون، آتش و سرعت است. او در این شاهکار پسا-آخرالزمانی، تماشاگران را سوار بر ارابهای که از هیجان و آدرنالین زبانه میکشد، به دل بیابانی بیکران و خشن میبرد.
در جهان ویران شدهی فیلم، آب و بنزین ارزشمندترین گنجینهها هستند و انسانها برای بقا به هر کاری دست میزنند. در این میان، مکس دیوانه، جنگجوی تنها و خسته از جنگ، در پی یافتن آرامش است، اما سرنوشت او را در گیر ماجراجویی دیوانهوار دیگری میکند. او با فیوریوسا، زنی جنگجو و یاغی، همراه میشود تا گروهی از زنان اسیر را از چنگال حکومت ستمگر ایمورتان جو نجات دهند.
«جادهی خشم» با صحنههای اکشن نفسگیر و بدلکاریهای باورنکردنی خود، استانداردهای سینمای اکشن را ارتقا داد. یکی از بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم که با ریتم سریع و خشن خود، لحظهای از پا نمیایستد و تماشاگر را تا آخرین ثانیه روی لبه صندلی نگه میدارد.
۱۰. تونی اردمان (Toni Erdmann)
کارگردان: مارن آده
بازیگران: پیتر سیمونیشک، ساندرا هولر، مایکل ویتنبورن، تریستان پوتر
تاریخ اکران: ۲۰۱۶
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
وینفرد، پدری با ظاهری نامتعارف و رفتاری غیرقابل پیشبینی، که با شوخیهای عجیب و غریب و دندانهای مصنوعی خود، تلاش میکند کمی از کرختی و یکنواختی دنیای مدرن کم کند. او در تلاش برای نزدیک شدن به دخترش اینس، زنی جوان و موفق که در دنیای بیرحم تجارت غرق شده است، به هر دری میزند. اما آیا اینس میتواند زیر لایههای طنز و شوخیهای پدرش، پیام عشق و نگرانی او را حس کند؟
«تونی اردمان» با صحنههایی به یادماندنی و دیالوگهایی که در عین سادگی، عمق معنایی بینظیری دارند، شما را همزمان به خنده، گریه و تفکر وا میدارد. این فیلم با دقتی ستودنی به جزئیات و با پرهیز از هرگونه قضاوت اخلاقی، تصویری واقعگرایانه از روابط پدر و دختری امروزی ارائه میدهد. اگر به دنبال یک تجربهی سینمایی متفاوت هستید که حالتان را خوب کند، «تونی اردمان» را از دست ندهید. این فیلم شاهکاری است که در ذهنتان حک خواهد شد و شما را برای مدتها به فکر فرو خواهد برد.
۹. زاما (Zama)
کارگردان: لوکرسیا مارتل
بازیگران: دنیل خیمنز کاچو، لولا دوئنیاس، ماتئوس ناچترگائل
تاریخ اکران: ۲۰۱۷
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
یک اثر درخشان در ژانر تاریخی که با رویکردی مینیمالیستی و زبان سینمایی خاص خود، مفاهیمی مثل استعمار، تنهایی و پوچی را در اتمسفر آمریکای جنوبی قرن هجدهم برجسته میکند.
«زاما» داستان دیهگو دِ زاماست، یک مامور اسپانیایی است که در مستعمرهای دور افتاده مشغول خدمت است و پیوسته در انتظار انتقال به محلی بهتر به سر میبرد. اما این انتظار به تدریج به عذابی طولانی و بیپایان تبدیل شده و او را در میان مردابها و جنگلهای انبوه، درگیر تنهایی، ملال و حسرت میکند. حس یاس و درماندگی که تماشای این فیلم به مخاطب منتقل میکند غیرقابل وصف است و این هنر کارگردانی مارتل را در ساخت یکی از موفقترین فیلمهای مستقل جهان نشان میدهد.
۸. دزدان فروشگاه (Shoplifters)
کارگردان: هیروکازو کورئیدا
بازیگران: لیلی فرانکی، ساکورا آندو، مایو ماتسوکا
تاریخ اکران: ۲۰۱۸
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۹ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
داستان فیلم ماندگار و خاطرهانگیز کارگردان برجستهی ژاپنی هیروکازو کورئیدا، دربارهی خانوادهای است که در حاشیهی شهر و در فقر مطلق زندگی میکنند و برای تامین مایحتاج زندگی، به دزدی از مغازهها روی آوردهاند. در یکی از دزدیها آنها دختر کوچکی را که در سرما رها شده است پیدا کرده و او را به عنوان عضو جدید خانواده خود میپذیرند. با وجود فقر و مشکلات زندگی، این خانواده پیوندهای عاطفی عمیقی با یکدیگر (به خصوص کوچولوی تازهوارد) دارند و در کنار هم به دنبال خوشبختی و معنا در زندگی هستند.
کورئیدا در «دزدان فروشگاه» شخصیتپردازی و فضاسازی را به اوج رسانده و تماشاگر را در دنیای شخصیتهای فیلم غرق میکند. او با استفاده از تصاویری ساده و در عین حال تاثیرگذار، داستانی دلگرم کننده را روایت میکند که همهی علاقهمندان به سینما حداقل یکبار باید آن را تماشا کرده باشند.
۷. انگل (Parasite)
کارگردان: بونگ جون هو
بازیگران: سونگ کانگ هو، لی سون کیون، چو یئو جئونگ، چوی وو شیک
تاریخ اکران: ۲۰۱۹
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
«انگل» آینهای تمام قد در مقابل ماست که با طنزی تلخ و گزنده، زخمهای پنهان و نابرابریهای عمیق موجود در جامعه را به رخمان میکشد. بیشتر از این منتظر نمانید، زیرا بونگ جون هو با چیرهدستی تمام، شما را به تماشای نمایشی از فقر و ثروت، فریب و ریاکاری دعوت میکند.
داستان روی خانوادهی کیم متمرکز است که در گرداب فقر و تنگدستی غوطهور هستند و مانند موجوداتی به حاشیه رانده شده، در گوشهای از این شهر پر زرق و برق، به دنبال راهی برای بقا میگردند. آنها برای تغییر وضعیت خود، با هوشیاری و در عین حال بیرحمی، به درون خانهی خانوادهی مرفه پارک نفوذ میکنند، خانوادهای که در رفاه غرق شده و از رنج و مشقت مردم جامعه خود بیخبر هستند.
«انگل» نخستین فیلم غیر انگلیسیزبان بود که برندهی جایزهی بهترین فیلم از مراسم اسکار شد و سینمای پیشروی کرهی جنوبی را بیش از پیش سر زبانها انداخت.
۶. میناری (Minari)
کارگردان: لی ایزاک چانگ
بازیگران: استیون ین، یون یو-جونگ، هان یه-ری، آلن کیم
تاریخ اکران: ۲۰۲۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
«میناری» همچون نغمهای آرام و دلنشین است که در فضای سبز و خرم یک مزرعه طنینانداز میشود. این فیلم به کارگردانی لی ایزاک چانگ، داستان خانوادهای کرهای-آمریکایی را روایت میکند که در دههی ۱۹۸۰ به آرکانزاس مهاجرت میکنند تا زندگی تازهای را در یک مزرعه آغاز کنند.
این فیلم با دقتی ستودنی، به واکاوی مفاهیمی همچون خانواده، هویت و رویای آمریکایی میپردازد. نشان میدهد که خانواده و امید، مهمترین سرمایههای انسان در مواجهه با سختیها و چالشهای زندگی هستند.
۵. کودا (Coda)
کارگردان: شان هیدر
بازیگران: امیلیا جونز، اوخنیو دربس، تروی کوتسور، مارلی متلین
تاریخ اکران: ۲۰۲۱
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
داستان زندگی خانوادهای ناشنوا و تنها فرزند شنوای آنها؛ جالب است نه؟
روبی فیلم «کودا» دختر جوانی است که به عنوان تنها عضو شنوای خانواده، نقش مهمی در ارتباط آنها با دنیای بیرون دارد. در واقع او در میان دو دنیای متفاوت معلق است: دنیای ساکت خانوادهاش و دنیای پرسر و صدای بیرون. او عاشق موسیقی است اما زمانی که متوجه میشود کسب و کار خانواده در معرض تهدیدی جدی قرار گرفته، میان رفتن به دنبال علاقهی خود و کمک به کسب و کار خانوادهاش، دچار تردید میشود.
«کودا» با شخصیتپردازی قوی و بازیهای درخشان بازیگرانش، به ویژه امیلیا جونز در نقش روبی، قلب شما را لمس خواهد کرد. این فیلم با دقتی ستودنی به زبان اشاره و فرهنگ ناشنوایان میپردازد و بدون آنکه به احساسات مخاطب چنگ بزند، مانیفستی قدرتمند دربارهی عشق، خانواده و اهمیت دنبال کردن رویاها ارائه میدهد.
۴. همهچیز همهجا به یکباره (Everything Everywhere All at Once)
کارگردان: دنیل کوان، دنیل شاینرت
بازیگران: میشل یئو، استفانی هسو، کی هوی، جیمی لی کرتیس
تاریخ اکران: ۲۰۲۲
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
«همهچیز همهجا به یکباره» انفجاری از رنگها، احساسات و ایدههاست که شما را در گردابی از جنون و شگفتی غرق میکند. این فیلم همچون یک رویای تبآلود است که در آن مرزهای واقعیت در هم شکسته و هر چیزی ممکن به نظر میرسد.
اولین وانگ، زنی میانسال با تبار چینی-آمریکایی، در مرکز این داستان سورئال قرار دارد. او در حین مواجهه با مشکلات روزمره زندگی و درگیری با بحران هویت، به طور ناگهانی به وجود جهانهای موازی و نسخههای متفاوتی از خودش در این جهانها پی میبرد. اولین در این سفر بین ابعادی، با چالشهایی عجیب و غریب مواجه شده و در نهایت به درک عمیقتری از خود و روابطش با اطرافیانش دست مییابد.
اگر به دنبال تجربهای سینمایی هستید که قوانین را زیر پا بگذارد و شما را به چالش بکشد، «همهچیز همهجا به یکباره» را از دست ندهید. زیرا هم شما را به خنده و گریه وا میدارد، هم شما را به فکر فرو میبرد و در نهایت، با احساسی از شگفتی و امید به دنیای واقعی باز میگرداند.
۳. اوپنهایمر (Oppenheimer)
کارگردان: کریستوفر نولان
بازیگران: کیلین مورفی، امیلی بلانت، مت دیمون، رابرت داونی جونیور، فلورنس پیو
تاریخ اکران: ۲۰۲۳
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
دربارهی «اوپنهایمر» زیاد خواندهایم، پس خیلی خلاصه بگوییم که این فیلم کریستوفر نولان شما را به خصوصیترین لحظات زندگی پدر بمب اتم میبرد و با نفوذ به درون ذهن او ابعاد گوناگون شخصیت جی. رابرت اوپنهایمر و همچنین پیچیدگیهای اخلاقی و علمی پروژه منهتن را به نمایش میگذارد.
استفادهی هنرمندانه از نور و تاریکی، در کنار موسیقی متن تاثیرگذار لودویگ گورانسون، فضایی مملو از تنش و تعلیق را خلق میکند و باعث میشود تماشاگر کاملا در جریان تحولات درونی اوپنهایمر و کشاکشهای او میان مسئولیت علمی و پیامدهای ویرانگر اختراعش، غرق شود. صحنههای مهیب آزمایش اتمی و همچنین دیالوگهای قوی و چندپهلو هم، فیلم را به اثری تاملبرانگیز درباره ماهیت علم، اخلاق و مسئولیت انسان در برابر ساختهها و کنشهایش بدل ساخته که ارزش تماشای چندین باره دارد.
۲. آنورا (Anora)
کارگردان: شان بیکر
بازیگران: مایکی مدیسون، مارک ایدلشتاین
تاریخ اکران: ۲۰۲۴
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
«آنورا» یکی از جدیدترین کمدی- رمانتیکهای هالیوود است که توسط شان بیکر نویسندگی و کارگردانی شده است. این فیلم با نگاهی طنزآمیز و در عین حال واقعگرایانه، داستان زندگی یک پیشخدمت جوان به نام آنورا را نمایش میدهد که به طور اتفاقی با پسر یک الیگارش روسی آشنا شده و با او ازدواج میکند. این ازدواج ناگهانی و غیرمنتظره، زندگی آنورا را به کلی دگرگون کرده و او را در میان دو فرهنگ و دو دنیای کاملا متفاوت قرار میدهد.
شان بیکر در «آنورا» با سبک فیلمسازی مخصوص به خودش که شاخصههای اصلی آن استفاده از دوربین روی دست و بازیگران غیرحرفهای هستند، تصویری صمیمی و باورپذیر از زندگی شخصیتهای اصلی فیلم ارائه میدهد. آخرین ساختهی او با حذف موارد غیرضروری و تمرکز بر جزئیات ظریف زندگی روزمره یک اثر شسته رفته دربارهی عشق و خانواده در دنیای سال ۲۰۲۴ ارائه میدهد که تماشای آن خالی از لطف نیست.
۱. سهگانه ارباب حلقهها (The Lord of the Rings Trilogy)
کارگردان: پیتر جکسون
بازیگران: الایجا وود، ایان مککلن، ویگو مورتنسن، لیو تایلر، اورلاندو بلوم
تاریخ اکران: ۲۰۰۳- ۲۰۰۲- ۲۰۰۱
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳- ۹۵- ۹۱
امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۸- ۸.۹- ۸.۷
«ارباب حلقهها»، نه فقط یک سهگانهی سینمایی، بلکه حماسهای فراموش نشدنی است که با قدرت جادوییاش، تماشاگران را به دنیایی فراتر از خیال میبرد. پیتر جکسون با اقتباسی وفادارانه و در عین حال خلاقانه از رمان جی. آر. آر. تالکین، اثری جاودانه را خلق نمود که در زمان خودش مرزهای سینمای فانتزی را کیلومترها جابهجا کرد.
این سهگانه با به تصویر کشیدن نبرد خیر و شر در سرزمین میانه، داستانی پر کشش از شجاعت، ایثار و دوستی را روایت میکند. فرودو بگینز، هابیتی کوچک و بیگناه، ماموریت خطرناک نابودی حلقه یگانه و شکست سائورون، ارباب تاریکی، را بر عهده میگیرد. در این سفر پر ماجرا، او با یاران وفاداری همراه میشود که هر کدام نمادی از ارزشهای انسانی هستند: گندالف خردمند، آراگورن شجاع، لگولاس چابک و گیملی وفادار.
جکسون با دقتی وسواسگونه به جزئیات و با بهرهگیری از تکنولوژی پیشرفته، دنیای جادویی تالکین را با شکوه و عظمت هرچه تمامتر به تصویر میکشد. از مناظر خیرهکننده نیوزیلند گرفته تا موجودات افسانهای و صحنههای نبرد حماسی، همه و همه در خدمت روایتی فراموش نشدنی قرار میگیرند. به راستی که «ارباب حلقهها» سفری است به سوی رویا، جایی که جادو واقعیت مییابد و امید هرگز نمیمیرد.
۲۴۴۲۴۵