اخبار بین الملل

تأکید ارمنستان بر تأمین امنیت کریدور بدون نیاز به کشور ثالث

پاشینیان اعلام کرد که ارمنستان توانایی تضمین امنیت عبور بار و وسایل نقلیه از طریق قلمرو خود را دارد و تمامی ادعاها مبنی بر اینکه ارمنستان به نحوی با حضور کشور ثالثی در تأمین امنیت ارتباطات موافقت کرده یا این موضوع در هر سندی آمده است، نادرست است.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در تاریخ 24 اکتبر، در شهر کازان روسیه و در جریان شانزدهمین نشست بریکس، دیداری میان الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان برگزار شد. در این دیدار، وزرای خارجه دو کشور، معاونین نخست‌وزیر و مشاوران سیاست خارجی نیز حضور داشتند.

پس از دیداری که حدود یک و نیم ساعت در کازان به طول انجامید، باکو و ایروان اعلام کردند که الهام علی‌اف و نیکول پاشینیان به وزرای خارجه خود دستور داده‌اند مذاکرات دوجانبه درباره توافق صلح را ادامه دهند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن این توافق نهایی و امضا شود. طرفین هیچ اشاره‌ای به پیشرفت مذاکرات نکردند.

نخست‌وزیر ارمنستان از مدتی پیش پیشنهاد کرده که علی‌اف بندهای توافق صلح که تاکنون بر سر آن توافق شده را امضا کند و بحث درباره بندهای مورد اختلاف را ادامه دهند، اما جمهوری آذربایجان به شدت با این رویکرد مخالف است و می‌گوید تا زمانی که همه چیز توافق نشده باشد، هیچ چیز توافق نشده است. در نتیجه این دیدار، هیچ اشاره‌ای به این موضوع نشد.

طرفین همچنین اعلام کردند که علاوه بر توافق صلح، درباره مرزبندی و سایر مسائل مورد علاقه مشترک نیز گفتگو کرده‌اند.

پیش از این دیدار، پاشینیان و علی‌اف در حاشیه نشست سران بریکس پلاس نیز نزدیک به یک ساعت در کنار هم بودند و گفتگو می‌کردند.

دوربین‌ها لحظه‌ای را ثبت کردند که در آن وزرای خارجه دو کشور، آرارات میرزویان و جیحون بایراموف، نیز به این گفتگوی فعال پیوستند. این ارتباط نزدیک میان دو رهبر مورد استقبال ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز قرار گرفت که پس از سخنرانی پاشینیان گفت: خوشحالم که فرآیند تعیین حدود و مرزبندی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان آغاز شده است. این راه درست برای رسیدن به توافق صلح است.

نخست‌وزیر ارمنستان در سخنرانی خود به «چهارراه صلح» و توافق صلح اشاره کرد و گفت که توافق صلح با جمهوری آذربایجان تا حدود 80 تا 90 درصد پیشرفت کرده و ارمنستان پیشنهاد داده که توافق را امضا کنند.

وی گفت که تصمیم دادگاه قانون اساسی نگرانی‌های مرتبط با قانون اساسی ارمنستان را برطرف می‌کند.

پاشینیان اعلام کرد که ارمنستان مقررات مرزبندی را تصویب کرده و با اجرای آن امکان پیشبرد روند مرزبندی با جمهوری آذربایجان بر اساس اصول اعلامیه آلماتی 1991 فراهم می‌شود. همچنین، تصمیم دادگاه قانون اساسی نگرانی‌های مربوط به قانون اساسی ارمنستان را برطرف کرده است.

جمهوری آذربایجان و ترکیه خواهان تغییر قانون اساسی ارمنستان هستند و ادعا می‌کنند که در آن مطالباتی ارضی نسبت به همسایگان وجود دارد.

ارمنستان با مشارکت هیچ کشور ثالثی در تأمین امنیت ارتباطات موافقت نکرده است

نیکول پاشینیان گفت که ارمنستان با طرح «چهارراه صلح» آماده است تا به حلقه اتصال شرق و غرب، شمال و جنوب تبدیل شود، زیرا این مسیر کوتاه‌ترین راه بین دریای سیاه و خلیج‌فارس و همچنین بین دریای خزر و مرمره است.

پاشینیان تأکید کرد که ارمنستان روال ساده‌تر گمرکی را به آذربایجان پیشنهاد کرده، اما این مسیر باید با احترام به حاکمیت دو کشور عمل کند و ارمنستان می‌تواند امنیت این مسیر را تضمین کند.

وی گفت: بار دیگر تأکید می‌کنم که ارمنستان توانایی تضمین امنیت عبور بار، مردم و وسایل نقلیه از طریق قلمرو خود را دارد. این تمایل و تعهد ماست و همیشه می‌توانیم آن را تضمین کنیم. تمامی ادعاها مبنی بر اینکه ارمنستان به نحوی با حضور کشور ثالثی در تأمین امنیت ارتباطات موافقت کرده یا این موضوع در هر سندی آمده است، نادرست است.

علی‌اف درباره راه‌های منطقه‌ای صحبت کرد

الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان، در سخنرانی کوتاه خود پیش از پاشینیان به راه‌های منطقه‌ای اشاره کرد و گفت: آذربایجان با موقعیت جغرافیایی خود به یکی از مراکز مهم حمل‌ونقل و لجستیک اوراسیا تبدیل شده است. کریدورهای ترانزیتی شمال-جنوب و شرق-غرب از طریق خاک آذربایجان می‌گذرند و تمامی بخش‌های این مسیرهای حمل‌ونقلی در خاک آذربایجان به خوبی عمل می‌کنند.

علی‌اف در سخنرانی خود، به توافق صلح ارمنی-آذربایجانی و پیشنهاد ایروان برای امضای سریع آن، یا راه ارتباطی از سیونیک (زنگه‌زور) به نخجوان اشاره نکرد و بیشتر بر اجلاس آب و هوایی سازمان ملل در باکو تمرکز داشت.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا