اخبار بین الملل

عفو «هانتر بایدن» چه تاثیری بر سیستم قضایی و دولت آتی ترامپ می‌گذارد؟

خبرگزاری مهر

خبرگزاری مهر، گروه بین‌الملل: «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه (۱۱ آذر) اعلام کرد که «هانتر بایدن» پسر خود را که در سه پرونده اتهامی در دادگاه گناهکار شناخته شده بود، مورد عفو قرار داده‌است.

این عفو در حالی صادر شد که قرار بود دادگاه حدود دو هفته دیگر درباره اتهام‌های فدرال هانتر بایدن حکم صادر کند و ناظران معتقد بودند که پسر رئیس جمهور ممکن است به دست‌کم ۵ سال و حداکثر ۲۵ سال زندان محکوم شود.

بایدن که برخلاف وعده‌های قبلی خود، فرمان عفو داد، درصدد توجیه این اقدام جنجالی خود برآمد و در بیانیه‌ای مدعی شد که پرونده‌های جنایی پسرش تنها پس از آن صورت گرفت که «چند تن از مخالفان سیاسی من در کنگره آن‌ها را تحریک کردند که به من حمله کنند و با انتخاب من مخالفت کنند.»

رئیس جمهور آمریکا ابراز امیدواری کرد که مردم کشور علت عفو پسرش را درک کنند زیرا پرونده‌های پسرش آلوده به مسائل سیاسی شده‌است و استدلال کرد هانتر فقط به این دلیل که پسر رئیس جمهور بود، تحت پیگرد قانونی قرار گرفت.

عفو «هانتر بایدن» چه تاثیری بر سیستم قضایی و دولت آتی ترامپ می‌گذارد؟

این در حالی است که هانتر بایدن متهم شده‌بود هنگام خرید سلاح، اعتیاد خود به مواد را پنهان کرده و به این ترتیب ضمن دروغ‌گویی به هنگام پر کردن یک فرم دولتی، مرتکب خرید و حمل غیرقانونی سلاح هم شده‌است.

فرار به جلوی ترامپ و حمله او به دولت مستقر

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا، اقدام بایدن در عفو پسرش را سو استفاده و شکست در اجرای عدالت خواند و در پستی در شبکه اجتماعی «تروث» با اشاره به افرادی که سال هاست به اتهام حمله به ساختمان کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ در زندان هستند، نوشت: آیا عفو هانتر بایدن توسط جو بایدن شامل گروگان‌هایی می‌شود که در حال حاضر سال هاست در زندان هستند؟ چنین اقدامی سو استفاده از اجرای عدالت و شکست آن نیست؟

ترامپ در حالی به بایدن در این زمینه حمله می‌کند که خود درگیر پرونده‌های متعدد حقوقی و اتهامات فساد بوده‌است. این پرونده‌ها طی دوران ریاست‌جمهوری و پس از آن در حوزه‌های مختلف مالی، سیاسی و تجاری مطرح شده‌اند. در ادامه مهم‌ترین پرونده‌ها و اتهامات فساد ترامپ را بررسی می‌کنیم:

عفو «هانتر بایدن» چه تاثیری بر سیستم قضایی و دولت آتی ترامپ می‌گذارد؟

۱. پرونده اسناد محرمانه

ترامپ متهم است که پس از پایان دوره ریاست‌جمهوری، اسناد محرمانه دولتی را به اقامتگاه خود در «مار-ئه-لاگو» منتقل کرده و از بازگرداندن آن‌ها امتناع کرده است. این موضوع شامل نگهداری اسناد محرمانه برخلاف قانون، ممانعت از اجرای عدالت در بازگرداندن این اسناد و نیز سوءاستفاده از اطلاعات محرمانه برای منافع شخصی یا سیاسی می‌شود.

۲. اتهامات مالیاتی

ترامپ و سازمان ترامپ متهم به تخلف در ارائه گزارش‌های مالیاتی و اغراق در ارزش دارایی‌ها برای دریافت وام و مزایای مالیاتی هستند. این اتهام‌ها شامل گزارش‌دهی نادرست درباره ارزش املاک و دارایی‌ها، اجتناب از پرداخت مالیات به روش‌های غیرقانونی و نیز پرونده‌های مرتبط با مالیات ترامپ که طی سال‌ها از افشای آن‌ها جلوگیری می‌کرد، می‌شوند.

۳. پرونده شورش ۶ ژانویه و تسخیر کنگره

ترامپ متهم است که با تحریک حامیان خود به خشونت و تلاش برای جلوگیری از تأیید نتیجه انتخابات ۲۰۲۰، نقشی در حمله به ساختمان کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ داشته است. اتهام‌ها در این زمینه عبارتند از تحریک به شورش، تلاش برای تغییر نتایج قانونی انتخابات و نیز فشار بر مقام‌های ایالتی برای لغو نتایج انتخابات.

۴. پرونده‌های تجاری و کلاهبرداری

ترامپ و شرکت‌های تحت مدیریت او با پرونده‌های متعددی مواجه‌اند که شامل اتهام‌های کلاهبرداری و تخلفات تجاری می‌شود همانند شکایت از سوی دادستان نیویورک (لتیتیا جیمز) به دلیل تقلب مالی و اغراق در ارزش دارایی‌ها و نیز اتهام‌هایی مبنی بر فریب سرمایه‌گذاران و طرف‌های قرارداد.

۵. پرونده‌های مرتبط با زنان، اتهام‌های سوءرفتار جنسی و پرداخت حق‌السکوت در کنار برخی دیگر از پرونده‌های مدنی که همچنان در جریان هستند.

۶. پرونده خیریه ترامپ

بنیاد خیریه ترامپ متهم به استفاده نادرست از منابع خیریه برای اهداف شخصی و سیاسی شده است. در سال ۲۰۱۸، دادستان نیویورک این بنیاد را به دلیل تخلف‌های مالی منحل کرد. اتهام‌ها در این زمینه شامل استفاده از پول خیریه برای پرداخت هزینه‌های شخصی و قانونی و نیز نقض قوانین مالیاتی مرتبط با سازمان‌های غیرانتفاعی می‌شود.

افزون بر پرونده‌های مذکور، پرونده‌های دیگری همچون تلاش ترامپ برای مداخله در انتخابات ایالتی جورجیا، تخلفات او و خانواده‌اش در ارتباط با قراردادهای دولتی و غیره هنوز باز است.

تأثیر عفو هانتر بایدن بر افکار عمومی، دستگاه قضائی و دولت آتی آمریکا

عفو پسر رئیس‌جمهور مستقر، موضوعی است که می‌تواند تأثیرات حقوقی و سیاسی قابل توجهی بر قوه قضائیه و افکار عمومی در آمریکا داشته باشد. این بحث به دلیل حساسیت موضوع‌های مرتبط با عدالت و قانون، جنبه‌های مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم:

عفو «هانتر بایدن» چه تاثیری بر سیستم قضایی و دولت آتی ترامپ می‌گذارد؟

۱. چالش‌های حقوقی

عفو ریاست‌جمهوری در ایالات متحده یک ابزار قانونی است که به رئیس‌جمهور اجازه می‌دهد افراد محکوم یا متهم به جرایم فدرال را از پیگرد قانونی معاف کند. با این حال، وقتی بایدن پسرش را عفو می‌کند این موضوع به عنوان سوءاستفاده از قدرت تلقی می‌شود، زیرا به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور از این ابزار برای حفاظت از خانواده خود استفاده کرده‌است؛ اقدامی که اعتماد عمومی به بی‌طرفی و استقلال قوه قضائیه را نیز تضعیف کرده‌است. همچنین می‌تواند سوابق قانونی جدیدی را برای موارد مشابه ایجاد کند که در آینده پیامدهای گسترده‌تری داشته باشد.

۲. پیامدهای سیاسی

جمهوری‌خواهان و دیگر منتقدان بایدن این اقدام را به عنوان سوءاستفاده از مقام برای نجات یکی از اعضای خانواده خود از پیگرد قانونی تعبیر می‌کنند؛ دیدگاهی که در میان برخی هم‌حزبی‌های وی هم وجود دارد. ضمن اینکه این اقدام به ادعاهای مخالفان درباره فساد یا دخالت خانواده بایدن در مسائل قانونی دامن زده‌است و مردم را نسبت به صداقت و اخلاقیات جو بایدن بدبین کرده‌است.

۳. تأثیر بر قوه قضائیه

تضعیف استقلال قوه قضائیه یکی از مهمترین تأثیرات این اقدام بایدن است. بنابراین عفو هانتر بایدن به عنوان تلاشی برای دور زدن روند قانونی تلقی می‌شود و ادعای استقلال دستگاه قضائی آمریکا را زیر سوال می‌برد. ضمن اینکه چنین تصمیمی باعث شده‌است که دادگاه‌ها و دادستان‌های مستقل تحت فشار بیشتری قرار گیرند تا نشان دهند همچنان بی‌طرف و مستقل هستند. افزون بر آن، عفو کنونی می‌تواند به یک رویه متداول تبدیل شود به این معنی که اگر رؤسای‌جمهور بتوانند اعضای خانواده خود را بدون پیامد عفو کنند، ممکن است این رویه در آینده توسط دیگر رؤسای‌جمهور نیز تکرار شود.

البته این را هم باید مدنظر داشت برخی از رؤسای جمهور آمریکا تاکنون دوستان و متحدان سیاسی خود را عفو کرده‌اند اما هیچ رئیس‌جمهوری نبوده که پسرش را عفو کرده باشد. ترامپ در اواخر دوره اول ریاست جمهوری اش، چارلز کوشنر پدر دامادش را عفو کرد و بیل کلینتون نیز برادر ناتنی خود را عفو کرده‌بود اما در هر دو مورد متهمان مدت زیادی از دوران حبس خود را گذرانده‌بودند و سپس شامل فرمان عفو ریاست جمهوری شدند. این در حالی است که هانتر بایدن هنوز محکوم نشده و به زندان نیز نرفته‌است.

فرجام سخن

تصمیم بایدن به عفو پسرش بار دیگر یکی از مهمترین نقاط ضعف نظام سیاسی آمریکا که همان سیستم قضائی سیاسی‌شده‌است را برملا کرد. انتخاب قضات دیوان عالی توسط رئیس‌جمهور و تأیید آنها توسط سنا، به خصوص در سال‌های اخیر به شدت سیاسی شده‌است. طوری که هر حزب سعی می‌کند قضاتی را انتخاب کند که با ایدئولوژی سیاسی آنها همسو باشد. این موضوع باعث شده است که قوه قضائیه که باید به عنوان نهادی مستقل عمل کند، در بسیاری از موارد به نفع یک حزب یا گروه ایدئولوژیک عمل کند؛ روندی که بی‌طرفی دیوان عالی را زیر سوال برده و اعتماد عمومی به سیستم قضائی را تضعیف کرده‌است.

در ارتباط با پیامدهای تصمیم بایدن به عفو هانتر می‌توان گفت که این اقدام بر دستگاه قضائیه، سیاست داخلی و افکار عمومی آمریکا تأثیرگذار خواهد بود. این اقدام نه تنها بی‌طرفی سیستم حقوقی را زیر سوال می‌برد، بلکه به عنوان نمونه‌ای از سوءاستفاده از قدرت برای اهداف شخصی تعبیر می‌شود.

افزون بر آن، ترامپ که امسال در پرونده پرداخت حق السکوت و اتهام جعل سوابق تجاری در ۳۴ فقره در دادگاهی در نیویورک گناهکار شناخته شد و ۲۰ ژانویه (یکم بهمن) مجدداً وارد کاخ سفید می‌شود، با این اقدام بایدن، راه را برای خود هموار خواهد دید. در همین ارتباط «نیویورک تایمز» به تازگی تاکید کرد که اعلام حکم عفو از سوی رئیس جمهوری آمریکا در مورد پسرش راه را برای اقدامات غیرقانونی و منفعت گرایانه ترامپ و متحدانش علیه وزارت دادگستری آمریکا هموار می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا