اخبار بین الملل

پایان بازی آمریکا و اسرائیل با طرح تصرف غزه چیست؟

خبرگزاری باشگاه خبرنگاران

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی سیف تبریزی – اظهارات جنجالی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در مورد تصرف غزه، آواره کردن بیش از ۲ میلیون فلسطینی و تبدیل منطقه به «ریویرای خاورمیانه» محکومیت گسترده‌ای را در سراسر جهان بموجب شده است

ناظران، این پیشنهاد را بخشی از یک استراتژی بزرگتر می‌دانند که با اهداف اسرائیل برای بیرون راندن فلسطینیان از غزه، پیشبرد پاکسازی قومی و تکمیل آنچه بسیاری به عنوان نسل کشی مداوم اسرائیل توصیف می‌کنند، تطابق کامل دارد.

مارتین شاو، جامعه شناس بریتانیاییمی‌گوید: «پیشنهادات ترامپ به منزله حذف اجباری جمعیت فلسطینی غزه است.»

اگر این کار توسط آمریکا یا اسرائیل انجام شود، به منزله «پاکسازی قومی» و در واقع روشی برای تکمیل نسل کشی اسرائیل خواهد بود. این به وضوح قوانین بین المللی را از چندین جهت نقض می‌کند.»

به همین ترتیب، عماد موسی، استاد دانشگاه  بریتانیایی-فلسطینی، ضمن محکومیت این ایده آن‌را این ایده را یک جنایت جنگی دانست.

وی خاطرنشان کرد: حتی اگر ترامپ نداند که این یک جنایت جنگی است، این واقعیت که اسرائیل هر جنایت جنگی قابل تصور را در غزه مرتکب شده و یدون محاکمه از آن خلاص شده به این معنی است که او عواقب چنین اقدامی را کم اهمیت جلوه می‌دهد.

موسی گفت: «مثلاً می‌خواهیم بگوییم جنایات جنگی عادی شده است، پس چرا تا آخر نرویم و غزه را پاکسازی قومی نکنیم؟»

در حالی که ترامپ برای اخراج فلسطینیان به کشور‌هایی مانند اردن و مصر فشار می‌آورد، اظهارات او در کنفرانس مطبوعاتی روز سه شنبه در کنار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، لفاظی‌ها را وارد سطح جدیدی کرد.

ایالات متحده نوار غزه را تصرف خواهد کرد و ما مالک آن خواهیم بود… ما آن را به مکانی بین المللی و باورنکردنی تبدیل خواهیم کرد. او به خبرنگاران گفت: من فکر می‌کنم پتانسیل نوار غزه باورنکردنی است، و من فکر می‌کنم تمام جهان… آنجا خواهند بود و آن‌ها در آنجا زندگی خواهند کرد.

راه حل یک دولت ترامپ: دولتی تحت سلطه یهودیان؟

سخنان ترامپ باعث واکنش شدید در سراسر جهان شد، تقریباً تمام قدرت‌های جهانی و حتی متحدان ایالات متحده با این ایده مخالفت کردند و سازمان ملل هشدار داد که «هر گونه جابجایی اجباری مردم به منزله پاکسازی قومی خواهد بود.»

از آن زمان، تیم ترامپ سعی کرد از برخی ایده‌های رئیس‌جمهور عقب نشینی کند و ادعا کرد که او پیشنهاد اسکان مجدد فلسطینیان را به صورت موقت و نه دائمی داده است.

این استدلال طرفداران کمی پیدا کرده است و به گفته رایان بول، تحلیلگر ارشد خاورمیانه در شرکت اطلاعاتی خطر RANE، اظهارات ترامپ به عنوان سیگنالی به اسرائیل عمل می‌کند که واشنگتن از تلاش‌ها برای انتقال فلسطینیان به خارج از غزه حمایت می‌کند.

بول معتقد است پیشنهاد ترامپ به طور ضمنی از یک کشور تحت سلطه یهودی حمایت می‌کند که تسلط اسرائیل بر کل منطقه را حفظ کند.

ترامپ اکنون پیشنهاد می‌کند که راه حل تک دولتی وجود خواهد داشت. بول توضیح داد که این کشور تحت سلطه یهودیان در آن منطقه خواهد بود و بسیاری از فلسطینی‌ها در نتیجه رانده و جذب کشور‌های دیگر خواهند شد.

«این  یک راه حل دائمی برای این درگیری طولانی مدت خواهد بود. این ایده سرزمین را به طور کامل به اسرائیل خواهد داد.» وی افزود که ترامپ برای هژمونی اسرائیل بر غزه و کرانه باختری فشار می‌آورد.

ترامپ همچنین اسرائیل را به عنوان یک شریک قابل اعتماد آمریکا و همچنین شریکی که به نفع پایگاه سیاسی اوست و با اهداف شغلی او همسو می‌شود، می‌بیند.

همچنین، بول افزود، تا کنون جزئیات چگونگی اجرای چنین طرحی مبهم باقی مانده است.

او گفت: می‌توان چند صد هزار نفر را به تدریج به کرانه باختری، اردن و مصر منتقل کرد تا این تعداد آنقدر زیاد به نظر نرسند که در دیدگاه عمومی و رسانه‌ها نوار غزه کاملاً از نظر قومی پاکسازی شده است.

این اقدام از نظر عملکردی همان چیزی است که مدنظر ترامپ است. من فکر می‌کنم این همان چیزی است که دولت ترامپ به اسرائیل می‌گوید، “شما می‌توانید این کار را انجام دهید، و اگر کار کرد، به همین روش ادامه دهید. 

ترامپ چقدر در مورد تصرف غزه جدی است؟

کارشناسان همچنان در مورد جدیت اظهارات ترامپ اختلاف نظر دارند. برخی آنان سخنان ترامپ را تنها در حد یک لفاظی سیاسی توخالی می‌دانند، در حالی که دیگران می‌ترسند که منعکس کننده یک استراتژی خطرناک  باشند.

موسی معتقد است که اظهارات ترامپ تا حدی با هدف جلب نظر جناح راست افراطی اسرائیل، به ویژه برای تقویت دولت نتانیاهو است که در صورت ادامه مذاکرات آتش بس، ممکن است با فروپاشی مواجه شود.

موسی با اشاره به بزالل اسموتریچ  وزیر دارایی راست افراطی اسرائیل،  خاطرنشان کرد: «اسموتریچ قبلاً تهدید کرده بود که اگر توافق با حماس به فاز دو منتقل شود، از دولت خارج خواهد شد».

موسی همچنین استدلال می‌کند که پیشنهاد ترامپ ناشی از یک دیدگاه خودسرانه و با آگاهی ضعیف است که بدون توجه جدی به واقعیت‌های پیچیده غزه ارائه شده است.

او خاطرنشان کرد که حتی شخصیت‌های کلیدی واشنگتن، از جمله سناتور‌های کریس مورفی و لیندسی گراهام، برخی از ایده‌های ترامپ را «غیرواقع‌بینانه» و «دیوانه‌کننده» دانسته و آن‌را  رد کرده‌اند.

علاوه بر این، موسی پیشنهاد کرد که اظهارات ترامپ بخشی از یک استراتژی گسترده‌تر به نام «دود و آینه» است – جایی که یک پیشنهاد افراطی یا تکان دهنده برای عادی سازی یک ایده غیرقابل قبول در طول زمان ارائه می‌شود.

او توضیح داد: «در نظر بگیرید که اسرائیل چگونه از روش‌های بی‌سابقه‌ای برای تخریب سیستماتیک بیمارستان‌های غزه استفاده کرد – اقدامی که حتی نازی‌ها در طول جنگ جهانی دوم انجام ندادند – فقط برای اینکه بعداً به همان شکلی که هست عادی شود.

به همین ترتیب، صرفاً با ارائه ایده انتقال ساکنان غزه‌ها به سرزمین‌های دیگر و سپس تسلط ایالات متحده، عموم مردم را برای پذیرش آن در درازمدت آماده می‌کند.»

بول در مورد مسئله دخالت نیرو‌های آمریکایی معتقد است که ترامپ قصد واقعی برای اعزام نیرو‌های آمریکایی به غزه ندارد.

غرایز سیاسی ترامپ به او می‌گوید که یک ماموریت نظامی دیگر آمریکا در خاورمیانه برای او فاجعه بار خواهد بود. این در عراق برای بوش فاجعه بار بود، برای ریگان در لبنان در دهه ۸۰ فاجعه بار بود و ترامپ این را می‌داند.

حضور نیروهای آمریکا در غزه هنوز بسیار بعید است، اما اگر اتفاق بیفتد، انتظار دارم در مکانی مانند رفح باشد، جایی که مأموریت بسیار محدود و بیشتر نمادین خواهد بود.

موسی همچنین با تاکید بر اینکه ترامپ برنامه‌ای برای تصاحب قدرت ندارد، گفت: هر فرد عاقلی در دولت آمریکا به خوبی می‌داند که این غیرواقعی است و می‌تواند نه تنها برای آمریکا و فلسطین، بلکه برای کل منطقه فاجعه بار باشد.

آیا ترامپ در مورد بازسازی غزه صادق است؟

در حالی که ترامپ ادعا می‌کند که چشم انداز او برای غزه شامل توسعه اقتصادی است، بسیاری از کارشناسان در صداقت این موضوع تردید دارند.

موسی خاطرنشان کرد که هدف بلندمدت اسرائیل اطمینان از غیرقابل سکونت ماندن غزه برای فلسطینی‌ها بوده است که با هر تصوری از بازسازی معنادار در تضاد است.

وی ادامه داد: «ضرورت این امر حفظ ناتوانی غزه در بازسازی است و کلید آن با ایجاد مانع، کند کردن یا محدود کردن تلاش‌های بازسازی است. به همین دلیل است که کنفرانس مطبوعاتی ترامپ و نتانیاهو به فاز ۳ آتش بس که شامل بند بازسازی است نزدیک نشد».

در همین حال، بول، اظهارات ترامپ را تلاشی برای جذب سرمایه‌گذاران بالقوه می‌داند، نه تعهدی واقعی برای بازسازی غزه.

«من فکر می‌کنم ترامپ در تلاش است تا احساسات مردم را تحریک و مردم را به ایده بازسازی غزه برای منافع تجاری خود علاقه‌مند کند. من فکر می‌کنم که او احتمالاً در تلاش است تا سرمایه گذاران را به روشی که یک فروشنده می‌خواهد جذب کند.

وی تاکید کرد که بعید است ترامپ بودجه مستقیم آمریکا را برای بازسازی غزه اختصاص دهد.

ترامپ به وضوح نسبت به کمک‌های خارجی در سراسر جهان بسیار بدبین است. او در حال حاضر برنامه‌های کمک‌رسانی را کاهش می‌دهد، آژانس‌هایی مانند USAID را تعطیل می‌کند، بنابراین دلار آمریکا را پشت سر این کار قرار نمی‌دهد، ایده‌ای که مدنظر اوست اینست که  سعودی‌ها، اماراتی‌ها یا دیگر بازیگران بین‌المللی را متقاعد کند که وارد عمل شوند و هزیته این ایده را برعهده بگیرند.

«اگر او بتواند افراد تجاری را به انجام همین کار وادار کند، آن را نیز یک برد در نظر می‌گیرد. من او را چندان جدی نمی‌بینم که بخواهد ایالات متحده را در موقعیتی قرار دهد که پول فدرال مسئول بازسازی غزه باشد.

موسی در عین حال هشدار داد که ادعا‌های ترامپ در مورد سرمایه‌گذاری «به خوبی می‌تواند نمایی برای باز کردن راه برای بازگشت شهرک‌های اسرائیلی به غزه باشد».

آیا ترامپ از غزه برایپیشبرد اهداف منطقه‌ای خود استفاده می‌کند؟

برخی تحلیلگران بر این باورند که اظهارات ترامپ بخشی از تلاش بزرگتر برای تحت فشار قرار دادن بازیگران منطقه‌ای برای پذیرش طرح‌های آمریکا و اسرائیل برای آینده غزه و فلسطینیان است.

برای شاو، که کارش بر سیاست جهانی، جنگ و نسل کشی متمرکز است، این معقول‌ترین توضیح است.

او گفت که این امر برای تحت فشار قرار دادن اردن و مصر برای پذیرش آوارگان غزه، و «تسهیل برنامه‌های اسرائیل برای جلوگیری از بازسازی صحیح غزه تحت کنترل فلسطین و کمک به آنها برای اجرای طرح‌هایی که برای تصرف دائمی حداقل بخشی از غزه دارند، طراحی شده است».

او گفت: «اسرائیل می‌خواهد بدون پرداخت بها با عربستان سعودی عادی‌سازی روابط داشته باشد: یک کشور فلسطین که ممکن است کارساز نباشد.»

علائم نشان می‌دهد که کشور‌های منطقه، قطعا مصر، اردن و عربستان سعودی، در راستای منافع متقابل گرد هم می‌آیند تا هرگونه تلاشی برای بیرون راندن فلسطینی‌ها از سرزمین‌شان را خنثی کنند.»

او گفت که این می‌تواند «به این دلیل باشد که آن‌ها می‌ترسند چنین تحولاتی منطقه را با گسترش درگیری‌ها مواجه کند»

موسی افزود: «آن‌ها همچنین از مردم خود می‌ترسند، مردمی که آرمان فلسطین را قطب‌نمای اخلاقی و ملی‌گرایانه خود می‌دانند.»

این سوال باقی می‌ماند که آیا ترامپ برنامه بلندمدت خود را برای «شکوفایی و سود اقتصادی» برای برآورده کردن خیال‌پردازی‌های اسرائیلی‌ها به خطر می‌اندازد؟

با این حال، وی تاکید کرد که ترامپ ممکن است فعالانه به دنبال بی‌ثبات کردن این کشور‌ها نباشد، بلکه آنها را به روی ایده اسکان مجدد غزه، حداقل در تعداد محدود، تحت فشار قرار دهد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا