اخبار سیاسی

بحث FATF کاملا فنی و کارشناسی است/ ما در موضوعات هسته ای با آمریکایی ها مذاکراتی نداریم

خبرگزاری باشگاه خبرنگاران

۲۲:۰۹ – ۲۵ دی ۱۴۰۳

 

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره آخرین تحولات منطقه و دیپلماسی خارجی دولت چهاردهم توضیحاتی را بیان کرد.

عراقچی در ابتدای برنامه درباره سفر رئیس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه اظهار کرد: این دو سفر برای حسن همسایگی است. فردا و پس فردا رئیس‌جمهور و همراهان در تاجیکستان هستند و جمعه هم در روسیه حضور خواهند داشت. این اولین سفر رئیس‌جمهور به حوزه اروپا است.

وی افزود: ایران و تاجیکستان دو کشور فارسی زبان هستند. علایق فرهنگی بسیاری دارند و در موضوعات اقتصادی هم همکاری‌های خوبی داشته و داریم.

به گفته عراقچی، در این سفر غیر از دیدار‌های سیاسی که اهمیت‌های خود را دارد، چند حرکت قابل توجه داریم. همچنین نشست میان بازرگانان از اقدامات مهم این سفر است. هیئت‌های تجاری رئیس‌جمهور را در این سفر همراهی می‌کنند و در طول سفر نشست‌های میان بازرگانان دو طرف انجام می‌شود. در بخشی از این نشست روسای‌جمهور دو کشور هم صحبت می‌کنند. در کنار این موضوعات شب شعری هم خواهیم داشت که حرکت فرهنگی خوبی است. این شب شعر میان ادیبان دو طرف است و اطمینان دارم شب لذت بخشی خواهد بود.

وزیر امور خارجه بیان کرد: در این سفر حدود ۲۰ یادداشت تفاهم میان دو کشور امضا می‌شود. این اسناد نتیجه سال‌ها همکاری و هماهنگی میان دو کشور است. در حوزه‌های بازرگانی، حمل و نقل، گردشگری، علمی و فرهنگی و از این قبیل موضوعات اسنادی در این سفر امضا خواهد شد. معتقدم این سفر جهش بزرگی در روابط دو کشور خواهد بود.

وزیر امور خارجه در ادامه درباره سفر به روسیه گفت: سفر روسیه هم به دعوت پوتین صورت می‌گیرد. این سفر اولین سفر رئیس‌جمهور به مسکو است و هیئت بزرگ اقتصادی رئیس‌جمهور را همراهی می‌کنند. وزیر اقتصاد و گروه‌های اقتصادی هم همراه رئیس‌جمهور هستند، اما در این سفر تحول مهمی داریم که موضوع معاهده مشارکت جامع راهبردی میان ایران و روسیه است.

عراقچی ادامه داد: نکته اول درباره معاهده با روسیه این است که چیز جدیدی نیست و در اصل اولین بار در سال ۷۹ این معاهده را به صورت ۱۰ ساله امضا کردیم و توافق داشتیم که به صورت خودکار ۱۰ ساله تمدید شود.

وی ادامه داد: در دولت آقای روحانی پیشنهاد شد که این موافقت‌نامه را به‌روز و مدت زمانش را هم بیشتر کنیم که امضای این اقدام در دولت دکتر پزشکیان انجام می‌شود. در نتیجه ربطی به تحولات اخیر ندارد و تصمیمی است که در دولت‌های گذشته گرفته شده و اکنون نتیجه نهایی آن را می‌بینم.

دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: دولت‌های مختلف با گرایشات مختلف روی این موضوع توافق داشتند و یک امر فرا دولتی است. همچنین کشور‌های مختلف علاقه دارند که چشم‌انداز‌های دراز مدت در روابط‌شان داشته باشند و با چین هم به همین شکل بود و اکنون با روس‌ها چشم‌انداز روابط را ۲۰ ساله کردیم.

عراقچی یادآور شد: این معاهده کاملا جامع است و اتفاقا بُعد اقتصادی آن بسیار قوی است. این معاهده همکاری‌های امنیتی-دفاعی و قضایی و سایر روابطی که هست را در بر می‌گیرد و جامع است و هدف آن این است که به روابط دو کشور چشم‌انداز طولانی مدت داشته باشد.

وزیر امور خارجه گفت: ما از روابط خود با روسیه راضی هستیم. البته طبیعی است در روابط هر کشور فراز و نشیبی وجود داشته باشد، اما مسیر رو به رشدی داریم. این معاهده کاملا متوازن است و بر اساس احترام به تمامیت ارضی و عدم تهدید بین دو کشور تنظیم شده است.

عراقچی متذکر شد: همچنین این معاهده علیه هیچ طرف ثالثی نیست و معاهده‌ای برای ایران و روسیه است و هیچ منعی برای روابط هر دو کشور با کشور‌های ثالث ایجاد نکرده است.

وی اضافه کرد: ما در این سفر مذاکرات مهمی هم در چند حوزه دیگر خواهیم داشت و یکی از آن‌ها بحث صدور گاز روسیه به ایران و انتقال گاز روسیه از ایران است که بسیار مهم است. مذاکراتی برای کشیدن لوله‌های گازی صورت گرفته است و از موضوعات مهمی است که امیدواریم در این سفر پیش برود. بحث کریدور‌های اتصال بین دو کشور هم که از چند جهت میان ما و روسیه وجود دارد و بحث تجارت نیز مطرح است.

عراقچی مطرح کرد: در خصوص موضوعات منطقه‌ای هم مشورت‌های نزدیکی با روسیه داشتیم و در این سفر هم این صحبت‌ها عملی می‌شود. تحولات در غرب آسیا برای ایران و روسیه مهم است و مشورت‌هایی خواهیم داشت. موضوعاتی نظیر مسائل هسته‌ای، بریکس و شانگهای از بحث‌های مهمی هستند که حتما در این سفر به آن‌ها خواهیم پرداخت و این سفر نقطه عطفی در روابط ما و روسیه خواهد بود.

در موضوع پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف تابع تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام هستیم 

وزیر امور خارجه درباره موضوع پیوستن ایران به اف‌ای‌تی‌اف و حاشیه‌های این مسئله در کشور بیان کرد: این بحث فنی و کارشناسی است و دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد که پیوستن ما به اف‌ای تی اف خوب و یا بد است.

وی ادامه داد: فکر می‌کنم بهترین کار این است بگذاریم که مجمع تشخیص مصلحت نظام در فضایی آرام درباره این موضوع تصمیم بگیرد. ما باید کاملا تابع به تصمیم این نهاد باشیم و مهم است که فضا را دو قطبی نکنیم. تبدیل کردن این مسائل به قطب‌بندی‌های سیاسی آفتی برای کشور است. مسئله را به موضوع سیاست داخلی تبدیل نکنیم چون بحث فنی و کارشناسی است. اجازه دهیم که مجمع تشخیص مصلحت، مصلحت را تشخیص دهد. دولت مصلحت را در پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف می‌بیند و موضوعات و راهکار‌های خود را در مجمع عنوان می‌کند، اما باید تابع تصمیمات مجمع تشخیص مصلحت نظام باشیم.

عراقچی ادامه داد: کشور‌هایی که استاندار‌های اف‌ای‌تی‌اف را رعایت نکنند در لیست‌های مختلف این سازمان قرار می‌گیرند و کشور‌هایی که در لیست هستند، با محدودیت‌هایی مواجهند. این موضوع که با پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف از لیست سیاه خارج می‌شویم و خیلی از روابط اقتصادی ما بهبود پیدا می‌کند، تضمین شده نیست، اما این را باید عنوان کنیم که رعایت استاندارد‌های اف‌ای‌تی‌اف خسارات ما را کاهش می‌دهد. این موضوع حلال همه مشکلات ما نیست و تنها حلال بخشی از مسائل است.

رئیس دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم گفت: دولت معتقد است که اگر از لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف خارج شویم، خسارات کمتری داریم و هزینه کاهش پیدا می‌کند. با همه این صحبت‌ها توصیه می‌کنم که بگذاریم مجمع تشخیص در فضایی آرام تصمیم بگیرد.

وزیر امور خارجه در ادمه درباره ادامه مذاکرات هسته‌ای با کشور‌های اروپایی گفت: دیروز و امروز با مورا و سه کشور اروپایی مذاکراتی داشتیم و موضوع اصلی این صحبت‌ها، پیدا کردن راهی برای شروع دوباره مذاکرات هسته‌ای است. در مسائل هسته‌ای هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکردیم. ما به دنبال مسائل صلح‌آمیز هسته‌ای هستیم و به خود اطمینان کامل داریم. اگر مذاکرات عزتمندانه وجود داشته باشد، ما مشکلی نخواهیم داشت. مذاکرات ما با این سه کشور به این دلیل است که چگونه باید به میز مذاکرات هسته‌ای بازگشت و آیا راهی برای ادامه مسیر وجود دارد یا خیر.

عراقچی تاکید کرد: آمریکا از برجام خارج شده است و ما با آن‌ها در این زمینه ارتباطی نداریم. آیا آمریکا می‌خواهد به برجام بازگردد، هنوز نمی‌دانیم، اما مذاکره ما با سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا جدی است و خواست آن‌ها را برای حل مشکلات احساس کردیم. 

به گفته عراقچی، سیاست ما این است که با دولت آمریکا در موضوعات هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردند، اما با سایر کشور‌ها مذاکرات وجود دارد. همچنین چین و روسیه دو کشور مهم در این مذاکرات هستند و ما مشورت‌ها و رایزنی‌هایی با این دو کشور خواهیم داشت.

عراقچی در پایان گفت: همانطور که رهبری فرمودند امید ملت و ما به مذاکرات نیست و امید ما خنثی سازی تحریم‌ها و مقابله با آن است، اما مسیر مذاکرات را هم تحریم نمی‌کنیم. دولت کار خود را انجام می‌دهد، اما بحث رفع تحریم‌ها را نیز رها نمی‌کند.

تکمیل می‌شود…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا