جزئیات جلسه امروز مجلس درباره قطعی برق با حضور 2 وزیر
موضوع قطعی برق در فصل سرما در دستورکار نمایندگان در جلسه علنی امروز قرار داشت که در این گزارش جزئیات این جلسه با حضور وزرای نفت و نیرو را میخوانیم.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، دومین جلسه علنی هفته جاری مجلس شورای اسلامی امروز به ریاست محمدباقر قالیباف و با دستورکار بررسی علت قطعی برق در فصل سرما با حضور وزرای نفت و نیرو آغاز شد.
رسیدگی به گزارش کمیسیون اصل 90 در مورد گزارش اجمالی رسیدگی به شکایات در حوزه زمین خواری در اراضی منابع طبیعی و کشاورزی نیز در دستورکار نمایندگان در جلسه علنی امروز قرار داشت که در ادامه خلاصه این جلسه مجلس را میخوانیم:
* گزارش کمیسیون انرژی درباره قطعی برق در فصل سرد
در اولین دستورکار احمد مرادی رئیس کارگروه برق کمیسیون انرژی گزارش کمیسیون متبوعش درباره مجلس،گزارش کمیسیون متبوعش درباره قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور را قرائت کرد.
مرادی با اشاره به دلایل قطعی برق در هفتههای اخیر اظهار داشت: بر اساس بررسیهای کمیسیون انرژی با همکاری مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، عدم تأمین گاز مورد نیاز برای تأمین سوخت نیروگاه ها در 8 ماهه نخست سال جاری و به تبع آن افزایش مصرف سوخت مایع و کاهش ذخایر استراتژیک سوخت مایع نیروگاهی به ویژه گازوئیل از مهمترین دلایل قطعی برق بوده است.
عضو کمیسیون انرژی ادامه داد: علاوه بر این پایین بودن راندمان نیروگاههای حرارتی و عدم اجرای طرح های افزایش راندمان نیروگاهی جهت کاهش مصرف سوخت نیروگاههای حرارتی کشور، عدم هماهنگی وزارتخانه های نفت و نیرو در اجرای ماده (2) قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق برای پیش بینی و مدیریت صحیح ذخایر سوخت مایع نیروگاهی و در نتیجه کمبود ذخایر سوخت مایع در شروع فصل سرما، اتکای بیش از حد سبد تولید برق کشور به سوخت گاز طبیعی و عدم توجه کافی دولتهای گذشته به متنوع سازی سبد تولید برق و حمایت از سرمایه گذاری در توسعه تجدیدپذیرها علی رغم تاکید بر این موضوع در سیاست های کلی بخش انرژی و با وجود ظرفیتهای قانونی متنوع در قوانین بودجه سنواتی و برنامه های توسعه و همچنین کم توجهی به مدیریت مصرف انرژی در کشور از جمله تعلل در راه اندازی و رونق بازار بهینه سازی انرژی و اجرای طرحهای بهینه سازی انرژی علیرغم بسترسازی مناسب و وجود ظرفیتهای قانونی از دلایل اصلی کمبود احتمالی برق در زمستان پیش رو هستند.
*علی آبادی: هماکنون خاموشیها متوقف شده است
پس از آن عباس علی آبادی وزیر نیرو پشت تریبون قرار گرفت و طی سخنانی اظهار داشت: رشد بسیار زیاد مصرف گاز خانگی در سالهای اخیر موجب گردیده که کمبود گاز در زمستان نیز علیرغم آمادگی نیروگاهها برای تولید برق کافی، عرصه را بر تولید برق تنگ نماید. کاهش سوخت گاز تحویلی به نیروگاهها از ابتدای سال جاری و ضرورت استفاده از ذخایر مخازن گازوئیل به عنوان سوخت جانشین جهت جبران آن منجر به کاهش مخازن سوخت گازوئیل گردیده که به منظور جلوگیری از کاهش بیشتر، عملاً نمیتوان از ظرفیت نیروگاه موجود که آمادگی کامل برای تولید برق اضافهتر بر نیاز مصرفکنندگان دارند، استفاده نمود و ناچاراً محدودیتهای برنامهریزی شده طی چند روز برای مشترکان اعمال گردید.
وزیر نیرو گفت: خوشبختانه با همکاری که توسط وزارت نفت به عمل آمد، گاز تحویلی به نیروگاهها افزایش یافته و همچنین با تحویل سوخت مناسب گازوئیل به نیروگاهها ضمن برطرف شدن محدودیتهای تامین برق، ذخیرهسازی گازوئیل در نیروگاهها نیز در حال افزایش است و انشاءالله با رعایت مصوبه اخیر شورای امنیت ملی این رفع محدودیت ادامه خواهد داشت. مصرف مازوت در نیروگاهها نیز با بهینهسازی سوخت آنها از ترکیب گاز و مازوت کپسول خوب در دستور کار قرار گرفته است که به این ترتیب میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوت نیز حداکثر استفاده را کرد بدون اینکه نگرانی برای شهروندان وجود داشته باشد.
به گفته علیآبادی خوشبختانه در شرایط حاضر کمبودی در تولید برق توسط نیروگاهها نداریم و نیروگاههای ما در آمادگی کامل برای تولید برق هستند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر در تامین برق و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم.این چند روز اخیر هم خوشبختانه وضعیت خوب بوده و ما توانستیم سوخت کافی دریافت کنیم و خاموشی هم در حال حاضر اعمال نمیشود.
*پاکنژاد:واردات گازوئیل افزایش یافت
بنابراین گزارش، در ادامه جلسه پس از وزیر نیرو نوبت وزیر نفت شد که گزارشی درباره عملکرد وزارتخانه متبوعش درباره وضعیت تامین سوخت نیروگاهها به نمایندگان ارائه دهد که وی در صحبتهای خود گفت: با توجه به سطح پایین ذخایر نفت گاز نیروگاهی، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در اواخر تیرماه و اوایل مردادماه یعنی یک ماه قبل از استقرار دولت چهاردهم در ابلاغیهای نیروگاهها را مکلف به مصرف نفت و گاز به میزان 40 میلیون لیتر در روز کرده است و این شرایط کماکان بر اساس این ابلاغیه تداوم دارد و معنا و مفهوم این ابلاغیه این است که حتی در تابستان هم که شرایط تحویل گاز مناسب بوده اما باز هم نیروگاهها باید طبق این ابلاغیه از نفت کوره تا سقف 40 میلیون لیتر در روز استفاده میکردند و هدف این ابلاغیه تنظیم سبد سوخت نیروگاهی در راستای افزایش ذخایر نفت گاز و رساندن آن به حد مطلوب و پایدار پیش از شروع فصل سرد جاری بوده است. در واقع به هر میزانی که نفت کوره در نیروگاههای حرارتی مصرف شود گاز کمتری تحویل نیروگاهها میشود و این گاز در نیروگاههای گازی به عنوان جایگزین گازوئیل مورد استفاده قرار میگیرد و به این ترتیب سوخت نفت و گاز در نیروگاهها امکان افزایش ظرفیت ذخیره سازی پیدا میکند.
وی ادامه داد: نیروگاهها به طور متوسط 22 میلیون لیتر از ابتدای 10 مردادماه تاکنون مصرف کردهاند که تا 40 میلیون لیتر معادل آن باعث کاهش ذخایر نفت و گاز نیروگاهی شده است و با وجود سطح پایین ذخایر نفتی حدود 130 میلیون لیتر گازوئیل پالایشگاه در آبادان طی ماه های تیر و مرداد صادر شده است و برای جبران آن در شرایط فعلی باید عدد بیشتری را برای قیمت واردات نفت پرداخت کنیم ضمن اینکه با در نظر گرفتن همه موارد در 31 مردادماه سال جاری موجودی نفت و گاز نیروگاهی حدود یک میلیارد و 800 میلیون لیتر بوده که نسبت به زمان سال گذشته 43 درصد کمتر بوده است و وزارت نفت با شناسایی گلوگاههای اصلی و برنامه ریزی جامع از جمله افزایش تولید گاز خام به طور متوسط بیش از 25 میلیون مترمکعب در روز گاز در حوزه بالادست در 3 ماه گذشته افزایش یافته است و تولید فرآوردههای اصلی هم در پالایشگاهها با افزایش خوراک تحویلی به پالایشگاهها تا حدود 5 میلیون لیتر افزایش یافته است و ناوگان حمل سوخت که یکی از گلوگاهها در انتقال نفت و گاز وارداتی از سواحل و بنادر به سمت شمال کشور افزایش و نفت و گاز تحویلی به نیروگاهها افزایش یافته است.
پاکنژاد گفت: برنامه ریزی برای سوآپ گاز به عنوان یکی از راهکارها برای افزایش سوخت نیروگاهها انجام شده و در حال نهایی شدن است و همچنین برنامه ریزی برای واردات نفت گاز هم به نحو مطلوبی انجام شده و نسبت به سال گذشته به مراتب افزایش یافته است و در زمینه تولید گاز با وجود تعمیرات به تعویق افتاده پالایشگاهها و سکوهای گازی در شهریور، مهر و آبان با برنامه ریزی مجدد و شناسایی گلوگاههای تولیدی از جمله کوتاه کردن زمان تعمیرات و افزایش تولید برخی از چاهها با انجام اقدامات اصلاحی در دستورکار قرار گرفته است و بدانید که وزارت نفت و وزارت نیرو تمامی تلاش خودشان را برای پشت سر گذاشتن چالشها انجام میدهند.
*تذکرات نمایندگان
به گزارش تسنیم، در ادامه جلسه برخی از نمایندگان نسبت به گزارش وزرای نفت و نیرو واکنش نشاندادند و در اظهارات خود به موضوعاتی همچون علت فوتیها به دلیل مازوت سوزی، تشکیل کمیتهای فراقوهای برای اصلاح ناترازی انرژی ، ایجاد سازمان بهینهسازی سوخت ذیل نهاد ریاست جمهوری، کاهش سرمایه گذاری در صنعت برق، نصب دستگاه سنجش الکترونیکی هوشمند، پاسخگویی وزارت نیرو درباره عدم نصب فیلتر در نیروگاههای مازوت سوز و همچنین تهدید ناترازی برق برای اقتصاد و رفاه، پرداختند.
*قالیباف:قاچاق روزانه 30 میلیون لیتر سوخت
در پایان گزارشات وزیر نیرو و نفت و تذکرات نمایندگان در خصوص گزارشات قرائت شده درباره قطعی برق در فصل سرما ، محمدباقر قالیباف ، با بیان اینکه برای حل ناترازی انرژی باید چاره اندیشی اساسی کنیم، گفت: در حال حاضر وزارت نیرو و نفت دو وظیفه در این خصوص دارند، نخست اینکه انرژی پایدار را برای مصرف تأمین کنند.
وی با اشاره به دومین وظیفه مهم وزارتخانههای نفت و نیرو در حوزه ناترازی انرژی، گفت: در وهله دوم باید بدانیم که نفت و گاز و فراوردهها در حوزه انرژی مهمترین پیشرانهای اقتصادی ما هستند و ما در این زمینه تولیدی انجام نمیدهیم چرا که آنها انفال خدادادی هستند و ما فقط باید به بهترین شکل ممکن از آن استفاده کنیم؛ از این رو وظیفه دوم این وزارتخانهها ایجاد ارزش افزوده و تضمین رشد اقتصادی کشور بوده و باید GDP(تولید ناخالص داخلی) را بالا ببرند.
قالیباف در توضیح راهکار رفع مشکل ناترازی تصریح کرد: یک اشکال نهادی در حوزه بحث انرژی در کشور داریم که باید این مشکل نهادی را حل کنیم؛ باید مرکز پژوهشهای مجلس، دولت و مجلس با استفاده از نظرات کارشناسی نخبگان جامعه، به طور اساسی به این بحث نهادی توجه کرده و بپذیریم بین این دو تا وزارتخانه تعارض منافع وجود دارد و آنقدر این دو وزارت خانه توسعه پیدا کرده که هماهنگی آن دیگر دست مدیران ارشد و مسئولین عالی وزارتخانه نیست.
وی افزود: روزانه بین 25 تا 30 میلیون لیتر فرآورده از کشور قاچاق میشود؛ تردید نکنید این قاچاق سازماندهی شده است و مراکز تولید و مصرفکنندههای اصلی اولین تهیهکنندههای این قاچاق هستند. این حرف را با اطلاع بیان میکنیم پس آیا نباید چاره اندیشی کرد؟ مهم این است که مسئله را به رسمیت بشناسیم.
*گزارش کمیسیون اصل 90 درباره زمینخواری
در بخش دیگری از جلسه امروز بهارستان نشینان به دستورکار بعدی ورود کرده و کشوری سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس گزارش این کمیسیون درباره رسیدگی شکایات در حوزه زمین خواری در اراضی منابع طبیعی و کشاورزی را قرائت کرد و گفت: یکی از روشهای زمینخواری اراضی ملی دولتی از طریق صحنه سازی، جعل اسناد و طرح ادعای سابقه کشت بوده است.
وی افزود: در این گونه موارد افراد با انجام اقداماتی نظیر حفر چاه، پی کنی، دیوارکشی، زراعت، کاشت درخت و غیره زمین را تحت تملک خویش در میآورند و با طرح دعوی در دادگاه مدعی مالکیت میشوند.
سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس ادامه داد: بعضاً نیز تضییع حقوق مردم و دولت و مشروعیت بخشی به برخی زمین خواری ها در اثر تصمیمات غیر کارشناسی کمیسیون ماده واحده قانون و یا کمیسیونهای رفع تداخلات اتفاق میافتد.
بر اساس این گزارش، در پایان جلسه علی نیکزاد نایب رئیس مجلس زنگ پایان نشست علنی امروز را به صدا درآورد و گفت جلسه بعدی چهارشنبه 7 آذر ماه برگزار میشود.
انتهای پیام/