۱۴ بهمن ۱۳۵۷؛ امام هشدار داد، بختیار اعتراف کرد/ تعیین اعضای شورای انقلاب، تیتر یک اطلاعات شد
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در بازه زمانی ۱۲ تا ۲۲ بهمن ماه ۱۳۵۷، حتی تا پایان آن سال، کشور آبستن اتفاقات و تغییر و تحولات زیادی بود؛ در آن روزها این تغییر و تحولات روی دور تند بود و حتی رسانهها نیز به گرد پای آنها نمیرسیدند و بعضا از آنها جا میماندند. از آنجا که مرور رسانههای آن زمان میتواند برای نسلهای بعد از انقلاب جالب توجه و جذاب باشد، خبرگزاری خبرآنلاین، اقدام به انتشار گزیدهای از خبرها، مقالات و گزارشهای رسانههای مهم آن روزها میکند.
روزنامههای کیهان و اطلاعات که دو نشریه تاثیرگذار آن روزها بود، در کنار روزنامه آیندگان و تلکس خبری خبرگزاری پارس که بعدها به خبرگزاری جمهوری اسلامی «ایرنا» تغییر نام یافت، رسانههایی هستند که در این روزها سرخط خبرهایشان مرور خواهد شد. در ادامه رسانههای روز ۱۴ بهمن ماه ۱۳۵۷ مرور میشود:
فردای ورود امام به تهران، جمعه بود و روزنامهها تعطیل. اما خبرگزاری پارس چند خبر را روی تلکس برد. مهمترین خبر پارس، پیشخبر نشست خبری امام بود. طبق این خبر امام ۸ صبح شنبه ۱۴ بهمن نشست خبری دارد.
خبرگزاری پارس سخنان کامل امام در بهشت زهرا پس از ورود به ایران را روز شنبه روی تلکس برده است.
تیترهای دو روزنامه عصر یعنی کیهان و اطلاعات هم غالبا به نشست خبری صبح امام برمیگردد.
کیهان به نقل از امام نوشته «کاری نکنید که مردم را به جهاد دعوت کنیم» و این جمله را تیتر یک کرده است.
تعیین اعضای شورای انقلاب خبری بود که اطلاعات به نقل از امام بعنوان تیتر یک خود منتشر کرده است. ابراهیم یزدی و صادق قطبزاده کنار امام کار ترجمه سخنان ایشان را به انگلیسی و فرانسوی بر عهده داشتند. از امام درباره شرایط دیدار با بختیار سوال شد که امام همان موضع چندوقت قبل خود را داشت؛ تا استعفا ندهد نمیپذیرم.
کیهان هم به نقل از امام درباره رادیو و تلویزیون نوشته است:
«نظر من در مورد رادیو و تلویزیون و مطبوعات این است که در خدمت ملت باشند. دولتها حق هیچ نظارت ندارند. تاکنون دولت ایران و شاه سابق بر خلاف قواعد بینالمللی رفتار میکردند.»
اطلاعات همچنین نوشته که همسر امام صبح شنبه ۱۴ بهمن به تهران بازگشته است. عروس امام(همسر احمد خمینی) و داماد امام (حجت الاسلام اشراقی) همسر امام را همراهی میکردند. علت این تاخیر در بازگشت، انجام کارهای باقیمانده بود.
بختیار در مصاحبه با رادیو فرانسه گفته که وضعیت امروز نتیجه ۲۵ سال دیکتاتوری شاه است. او درباره جمهوری اسلامی هم گفته که اول باید ببیند جمهوری اسلامی چیست، سپس موافقت یا عدم موافقت خود را اعلام کند.
کیهان هم از دیدارهای گسترده مردمی با امام در محل اقامت ایشان خبر داده است.
اطلاعات در گزارشی مفصل به محل اقامت امام در نوفللوشاتو پرداخته است. در این گزارش عکسهایی از امام در آنجا را منتشر کرده که در یکی از عکسها سید حسن خمینی و علی اشراقی پشت سر امام یعنی پدربزرگشان دیده میشوند.
کیهان، اطلاعات و آیندگان انتشار متن کامل سخنان امام در روز ورود به ایران را گذاشته بودند برای شنبه؛ هر کدام تقریبا یک صفحه روزنامه را برای انتشار سخنان امام اختصاص داده بودند.
امام در این سخنان بابت وضعیت اقتصاد کشور، فساد در سینما، خفقان و نبودن آزادی در رادیو و تلویزیون و مطبوعات و موارد دیگر به شدت از حکومت پهلوی انتقاد کرده بود. امام در قسمتی از سخنانش گفت:
«اگر خدای نخواسته عمر سلطنت ادامه پیدا کرده بود، مخازن نفت ما را تمام کرده بود،زراعت ما را هم که تمام کرده است». امام درباره آزادی هم گفته بود: «ما ۵۰ سال است که در اختناق به سر بردهایم؛ نه مطبوعات داشتهایم و نه رادیو تلویزیون صحیح داشتهایم؛ نه خطیب میتوانست حرف بزند و نه اهل منبر….خود این آدم، دولت آن آدم، مجلس آن آدم، تمام اینها غیرقانونی است».
امام همچنین گفته بود که «مگر پدرهای ما ولی ما هستند که در ۸۰ -۱۰۰ سال پیش از این سرنوشت ما را تعیین کنند».
آیندگان بخشی از کتابی به نام «ایران، دیکتاتوری و توسعه» را که درباره ساواک است منتشر کرده است؛ تیتر این قسمت «همکاریهای ساواک با سیا و موساد اسراییل» است.
در بخشی از آن نوشته است: «ساواک در جریان عملیات خود به اقدامهایی چون ضبط مکالمات تلفنی، نصب میکروفون، عکسبرداری از مخالفان، ورود بدون اجازه به خانههای مورد نظر دست زده است.
۲۹۲۹