اخبار فرهنگی

آشفته بازار کاغذ از کجا آب می خورد؟

در حالیکه قیمت‌ها در بازار کاغذ و مقوا یک شبه افزایش قابل توجهی پیدا کرده‌اند که کارشناسان سودجویی تجار و بی‌تدبیری دولت را در این زمینه دخیل می‌دانند.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ دو هفته‌ای است که نظم بازار کاغذ در ظهیرالاسلام بر هم خورده است و با حذف ارز نیمایی‌،‌ قیمت‌ها یک شبه با افزایش  30 درصدی مواجه شده است، آن هم در بازار حساسی مانند بازار کاغذ و مقوا که در یک دهه گذشته بحران‌های زیادی را پشت سر گذاشته است.

بر این اساس هر بند کاغذ چاپ و تحریر تا 200 هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرده است و از بندی یک میلیون و 250 هزار تومان به بندی یک میلیون و450 تا 500 هزار تومان افزایش پیدا کرده است.

همچنین کاغذ چاپ و تحریر70 در  90نیز امروز بندی یک میلیون و 250 هزار تومان قیمت‌گذاری شده است، در حالیکه همین کاغذ تا یک هفته و نیم پیش بندی 900 هزار تومان عرضه می‌شد.

قیمت کاغذ A4 و گلاسه نیز افزایش قابل توجهی داشته و از بسته‌ای 130 هزار تومان به  بسته‌ای 180 تا 200 هزار تومان افزایش یافته است. کاغذ گلاسه نیز کیلویی 75 هزار تومان عرضه می‌شود.

کارشناسان مهمترین دلایل افزایش قیمت در بازار را به برداشتن ارز نیمایی و افزایش نرخ ارز در روزهای گذشته عنوان می‌کنند.

حمید نیکدل رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا در این زمینه به تسنیم می‌گوید: حذف ارز نیمایی از کاغذ موجب گرانی‌های بیشتر در بازار خواهد شد،‌ اکنون نه تجار تمایلی به عرضه دارند،‌ نه فروشندگان تمایلی به فروش و نه خریدی در بازار انجام می‌شود،‌ بازار در رکود است.

محسن قدبیگی کارشناس بازار کاغذ نیز رکود حاکم بر بازار را تایید کرده و می‌گوید:‌ مشخص نیست این وضعیت تا چه زمانی در بازار کاغذ و مقوا ادامه پیدا می‌کند،‌ بسته به عرضه و تقاضا در هفته‌های آتی ممکن است افزایش یا کاهش داشته باشد،‌ اگر تقاضا بیشتر باشد‌، افزایش قیمت را در پیش خواهیم داشت‌، اگر تقاضا تکان نخورد یا کاهش داشته باشد‌، با کاهش قیمت نیز مواجه خواهیم شد.

به گفته قدبیگی، تجار و فروشندگان کاغذ‌های موجود در بازار را نیز با قیمت جدید نرخ ارز محاسبه کرده و برای فروش عرضه کرده‌اند.

موضوعی که احمد شریفان رئیس پیشین اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا آن را تایید کرده و نسبت به آن انتقاد می‌کند.

پای سودجویی تجار در میان است

شریفان در گفت‌وگو با تسنیم،‌  علت افزایش قیمت کاغذ در بازار را کم تدبیری مسئولان دولتی و سودجویی تجار عنوان کرده و می‌گوید:‌ چرا باید کاغذ A4 موجود در بازار تابع قیمت دلار 63 هزار تومانی که در بی‌تدبیری مسئولان به یکباره اعلام شد،‌ قیمت گذاری شود. بدون اینکه محموله جدیدی بدون ارز نیمایی وارد شده باشد. تجار کم لطفی کرده و کاغذهای موجود در بازار را که با دلار 38 هزار تومانی یا 42 هزار تومانی وارد کرده‌اند،‌ با دلار 63 هزار تومانی قیمت‌گذاری می‌کنند.

مسئولان بی‌تدبیری کردند

وی ادامه می‌دهد:  این بی‌تدبیری‌ها موجب می‌شود،‌ سرمایه برخی تجار سودجو یک شبه،‌ چندین میلیارد افزایش پیدا کند و سرمایه مصرف‌کنندگان کاهش.

شریفان با انتقاد از قیمت کاغذ چاپ و تحریر ادامه می‌دهد:  برفرض که با دلار 63 هزار تومانی نیز کاغذ A4 وارد کرده باشیم،‌ قیمت تمام شده با سود تاجر باید بسته‌‌ای نهایت 150 هزار تومان باشد،‌ نه 180 هزار تا 200 هزار تومان فعلی. در مورد کاغذ چاپ و تحریر نیز قیمت تمام شده یک میلیون و 450 هزار تومان نیست،‌ ما افزایش 30 هزار تومانی نداشته‌ایم.

 به گفته شریفان مقصر اصلی آشفته بازار فعلی بازار کاغذ بی‌تدبیری مسئولان دولتی است.

توجه دولت در سال‌های اخیر به مساله تولید داخلی کاغذ تا اندازه‌ای ناشران و چاپخانه‌داران را متوجه کاغذ تولید داخل کرده بود و این موجب ثبات در بازار کاغذ آزاد نیز شده بود،‌ با وجود اینکه انتقاداتی از سوی ناشران و چاپخانه‌داران به کیفیت کاغذ ایرانی مطرح بود‌، استفاده از این کاغذ با توجه به قیمت مناسب‌تر آن در بین برخی ناشران رواج یافت. حالا در پی ناترازی‌های انرژی و قطعی برق کارخانه‌های داخلی‌، وضصیت تولید کاغذ داخل نیز چندان چنگی به دل نمی‌زند و تامین نیاز برخی از مصرف‌کنندگان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

در عین حال وضعیت فعلی این نگرانی را در بین برخی تولیدکنندگان ایجاد کرده است که دولت و در رأس آن وزارت ارشاد و صمت،‌ توجه را به واردات کاغذ سوق دهند و با حمایت از واردات بار دیگر تولید را قربانی کنند.

ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌ها درباره این نگرانی گفته است: طبق آمار، سال جاری بیش از 250 هزار تن کاغذ ثبت سفارش شده است؛ درحالی که به چنین مقدار کاغذی نیاز نداریم و همین موضوع نشان‌دهنده این است که باید به آن توجه شود.

وی با اشاره به میزان مصرف سالانه حدود 130 تا 140 هزار تُن کاغذ تحریر در کشور، گفت: پیش‌بینی می‌شود با این حجم سفارش نباید کمبود کاغذ در کشور داشته باشیم، چون از ارزهای یارانه‌ای واردات انجام شده است؛ بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید واردات کاغذ را کنترل کند.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا