“جشنواره تلویزیونی” بزرگترین رویداد مستند کشور است
معاون سیمای رسانه ملی در اختتامیه هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند گفت: از نظر میزان مخاطب و تعداد آثار، این جشنواره بزرگترین رویداد مستند کشور است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم اختتامیه هشتمین دوره از جشنوارهها تلویزیونی مستند در سالن همایشهای استانداری استان همدان برگزار شد. حمید محمدی اجرای این مراسم را برعهده داشت.
حسین زارعزاده؛ دبیر هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند و مدیر شبکه مستند سیما، حمید ملانوری شمسی استاندار همدان، محسن برمهانی معاون سیما، محمد حمیدی مقدم مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، سید سلیم غفوری، جمعی از مستندسازان و شرکتکنندگان این جشنواره تلویزیونی و مقامات استانی همدان از جمله حاضران در این مراسم هستند.
استاندار همدان: فیلم مستند، ماندگارترین ابزار برای معرفی مناطق
حمید ملانوری شمسی؛ استاندار همدان نخستین سخنران این مراسم بود. او ضمن خوشامدگویی به حاضران گفت: خوشحالیم که مقارن با شب یلدا، میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و روز زن، میزبان جمعی از پیشکسوتان، هنرمندان و اهالی فرهنگ و اندیشه در استان همدان هستیم.
وی ادامه داد: اینجا استان همدان است؛ با تاریخی متمدن و پرافتخار، استانی با فرهنگ و مردمانی با اخلاق و مهماننواز. اینجا به دلیل پیشینه تاریخی، به پایتخت تاریخ و تمدن ایران مشهور است. اینجا سرزمین باباطاهر و بوعلی است و هگمتانه که اخیرا به ثبت جهانی رسیده است همچنین در این استان صنایع دستی زیادی داریم که جز مفاخر استان است و از آن جمله میتوان به هنر سفال، چرم و… اشاره کرد.
وی با اشاره به ظرفیتهای گسترده در استان همدان گفت: در این استان بیش از 1700 جاذبه شناسایی شده که بخشی از آنها ثبت جهانی شده و بخشی دیگر ثبت ملی شدهاند. از این نظر استان همدان یکی از بزرگترین مناطق صاحب نام گردشگری ایران به شمار میرود. همدان قطب صنعت کشاورزی است و در آن بیشاز 30 نوع مواد معدنی یافت میشود.
استاندار همدان با اشاره به میزبانی از هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند گفت: یکی از بزرگترین دلایلی که ما میزبان برگزاری این جشنواره شدیم اعتقاد شدید ما به این است که تولیدات تلویزیونی و آثار مستند بهترین و ماندگارترین ابزار هنری برای معرفی ظرفیتهای یک منطقه است. همدان ظرفیتهای ناشناخته زیادی دارد که دوست داریم در قالب آثار مستند به مردم ایران و جهان معرفی شوند.
وی در پایان گفت: ما در استان همدان از هر گونه تولید فرهنگی و هنری به ویژه تولیدات سینمای مستند که سبب معرفی استان و توسعه گردشگری شود حمایت میکنیم و دوست داریم میزبان شما عزیزان فیلمساز باشیم.
زارع زاده: نقش ویژه مردم در جشنواره تلویزیونی مستند
حسین زارعزاده؛ مدیر شبکه مستند سیما ضمن تقدیر از مقامات استان همدان برای میزبانی از این جشنواره گفت: همدان شهر فرهنگ و تاریخ است و امیدوارم ما مستندسازان بتوانیم بخشی از این تاریخ را در تلویزیون به نمایش بگذاریم.
وی اضافه کرد: هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند با تکیه بر شعار عدالتمحوری و فرصت عادلانه به همه مستندسازان کشور، هشتمین دوره خود را پشت سر گذاشت؛ یکی از اولویتهای این جشنواره ارائه فرصت ظهور و بروز به مستندسازان شهرستانی است. علاوه بر این، مردمی بودن جشنواره و نمایش آثار از رسانه پرمخاطب تلویزیون آن را تبدیل به پرمخاطبترین جشنواره کرده است. حتما میدانید که مردم در این جشنواره نقش دارند و میتوانند با آرای خود جوایز ویژهای را به مستندسازان اختصاص بدهند.
زارع زاده ادامه داد: امسال یک بخش ویژه داشتیم که مربوط به غزه بود و خوشبختانه استقبال بسیار خوبی از آن صورت گرفت؛ از 85 کشور بیشاز 941 مستند به جشنواره ارسال شد که واقعا جای شگفتی داشت. به صورت کلی بیش از 3450 اثر به جشنواره مستند ارسال شد که بیشاز 65 درصدشان مربوط به مستندسازان شهرستانی بود. همچنین پیامک های مردمی ما را شگفت زده کرد و برای برخی از مستندها بیش از 20 هزار پیامک دریافت کردیم.
برمهانی: جشنواره تلویزیونی مستند بزرگترین رویداد مستند کشور
محسن برمهانی؛ معاون سیمای رسانه ملی دیگر سخنران مراسم اختتامیه هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند بود. او گفت: ذوق زدهام که در جمع مستندسازان و رفقای قدیمی ام صحبت میکنم. خیلی وقتها از من میپرسند که شغلت چیست؟ و من میگویم مستندساز هستم. همانجا هم غمی در دلم میآید که دو سال است نتوانستم به خوبی مستند ببینم.
وی ادامه داد: امسال قسمت بود که استان همدان این مراسم را میزبانی کند. جشنواره تلویزیونی مستند بزرگترین رویداد مستند کشور است؛ البته حتما جشنواره سینما حقیقت مرجع آثار مستند کشور است، همانطور که جشنواره فیلم فجر مرجع آثار داستانی کشور است، اما از نظر میزان آثار و تعداد مخاطب، این جشنواره بزرگترین رویداد کشور به شمار میرود.
برمهانی تاکید کرد: این جشنواره شعار عدالت دارد؛ عدالت به این معنی که بیشترین فرصت را به مستندسازان برای دیده شدن و به مردم بیشترین فرصت را برای دیدن فیلم مستند بدهیم. باید اشاره کنم که ریاست سازمان صدا و سیما همواره خواستار ارتقای سینمای مستند در تلویزیون هستند. باید اشاره کنم که خوشبختانه در سال جاری بودجه شبکه مستند افزایش بسیار جدی پیدا کرده و تقریبا دو برابر شده است که البته معتقدم هنوز هم کم است. علاوه براین، مرکز سیمرغ سازمان صدا و سیما به تولید مستند میپردازند. به نظرم اگر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و شبکه مستند دست به دست هم بدهند اتفاقات بسیار خوبی رخ میدهد.
معاون سیمای رسانه ملی خاطرنشان کرد: اتفاقات دنیا از یک سال پیش به صورت سلسله وار و پشت سر هم رخ میدهد و پیش میرود و هر چه میگذرد مسئولیت ما بیشتر میشود و نمیتوانیم نسبت به اتفاقات بی تفاوت باشیم؛ در چنین شرایطی اگر یک مستند زیست محیطی هم میسازیم باید درباره یک بحران حرف بزنیم. اتفاقات دردناکی در دنیا در حال رخ دادن است و به نظر میرسد کسانی که به دنبال ایجاد ناامنی هستند دست از اقدامات خود برنمیدارند. امیدوارم بتوانیم این مسئولیت را به درستی انجام بدهیم.
2 مراسم بزرگداشت؛ گرامیداشت یاد و خاطره «آن رزمنده همدانی»
اولین بزرگداشت هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند اختصاص به تقدیر از «علی اکبر ولدبیگی» فیلمبردار و پژوهشگر داشت.
او پس از این مراسم تقدیر گفت: سینمای مستند ما که وضعیت اقتصادی و بضاعت اندکی دارد و کمتر کسی آن را دنبال میکند، مگر کسانی که به صورت تخصصی آن را دنبال میکنند
وی با اشاره به مستند «تاریخ تمدن» گفت: تجربه خوبی بود و بهترین بخش آن این بود که دانستن را به تاریخ بدهکار بودم و به دنبال همین موضوع رفتم. «ایران فراسو» هم کار دیگری بود که دوستش داشتم، چرا که برای من متبادر کننده این مفهوم بود که دانستن مرکز ثقل زندگی است.
او با اشاره به حضور خود در سوریه قبل از جنگهای داخلی در آن گفت: من چند ماه قبل از جنگ داخلی در سوریه، در این کشور حضور داشتم و وضعیت آنجا را دیده بودم. فکر میکنم کمتر کسی اندازه من سوریه را گشته و رنج کشیده است. چرا که بازار جهانی آن در آن روزها بسیار پر رونق بود.
بخش دیگری از مراسمات بزرگداشت هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند اختصاص به نکوداشت یاد و خاطره شهید علی چیتسازیان داشت.
در این بخش با حضور حجتالاسلام شعبانی امام جمعه همدان، الوندی رئیس مرکز صدا و سیمای استان همدان، حسین زارعزاده مدیر شبکه مستند سیما و حمید ملانوری شمسی استاندار همدان از صادق چیتسازیان برادر شهیدان علی و امیر چیتسازیان تقدیر شد.
همچنین از بهمن ابراهیمی کارگردان فیلم مستند «آن رزمنده همدانی» که درباره زندگی این شهید والامقام است، تقدیر شد.
برگزیدگان هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند در بخشهای مختلف بدین شرح معرفی شدند:
* بخش بینالملل ویژه «فلسطین»
در بخش کوتاه، فیلم مستند «آلبوم خانوادگی من» به کارگردانی محمدرضا نوروزبیگی جایزه بهترین فیلم مستند کوتاه را دریافت کرد.
نوروزبیگی پس از دریافت جایزه خود گفت: خوشحالم که این جایزه را برای فلسطین دریافت کردم.
در بخش بلند نیز فیلم مستند «وداع با اسلحه» ساخته امیرحسین کاربخش یاوری برنده جایزه شد.
* برگزیدگان بخش «مستندنگاری»
حامد شکیبانیا عضو هیات داوران این جشنواره بیانیه هیات داوران را خواند و سپس برگزیدگان معرفی شدند.
جایزه سوم مستندنگاری به محمدعلی شبانی برای اثر «تلویزیون با طعم مک دونالد» رسید.
جایزه دوم مستندنگاری نیز به مریم خباز برای اثر «فخر نظام سلامت» رسید.
جایزه اول این بخش نیز به آرمان قلی پور دشتکی برای اثر «یتیم خانه بی بی» اهدا شد.
قلی پور دشتکی بعد از دریافت جایزه خود گفت: برای سومین بار است که این جایزه را میگیرم که دو بار آن برای فیلمسازی مستند بوده است. خوشحالم برای چیزی جایزه بگیرم که حلقه گمشده سینمای مستند است. این مستندنگاری درباره یک بانوی بختیاری است که در زمان حماسه مشروطه پشتیبان همسرش بوده و به کمک آنها این حماسه رقم میخورد. او چند سال بعد یک مرکز یتیم خانه به وسعت 12 هزار متر مربع در استان چهارمحال و بختیاری احداث میکند که محلی برای اسکان و پذیرایی از یتیمان است. اکنون بیش از 70 سال گذشته و این مرکز همچنان پابرجاست.
* برگزیدگان بخش «مجموعه مستند» و «عکس»
در بخش مجموعه مستند، محسن کریمیان برای تولید مجموعه مستند «ضد» برنده دیپلم افتخار جشنواره تلویزیونی مستند شد.
همچنین مرتضی شعبانی و مرتضی پایهشناس برای تولید مجموعه مستند «هم مسیر» برنده جایزه اصلی و تندیس این بخش شدند.
مرتضی شعبانی جایزه خود را به شهید همدانی تقدیم کرد و مرتضی پایهشناس در سخنانی گفت: تولید مجموعه مستند هم مسیر یک دهه طول کشیده و باید از گروه تولید بزرگ آن تشکر کنم. این مجموعه مستند تلاش برای ثبت زندگی، تاریخ و فرهنگ انسانی در گوشهای از خاورمیانه است؛ جایی که به جای توجه به تاریخ و فرهنگش آمیخته به خون شده است. امیدوارم که این مجموعه اجازه پخش پیدا کند، چرا که عبرتها بسیاراند و عبرت گیرندگان کم!
پایهشناس سپس از حضار خواست تا به احترام فرارسیدن روز مادر روی پای خود بایستند و یک دقیقه مادران ایران را تشویق کنند.
در بخش تک عکس و مجموعه عکس نیز 3 جایزه اهدا شد.
جایزه سوم بخش تک عکس به بهرام بیات رسید.
جایزه دوم بخش تک عکس به محمد عطایی محمدی رسید.
نسیم همتی برنده تندیس جشنواره و جایزه اول بخش تک عکس شد.
جمشید فرج وند برای مجموعه عکس «جوانی» برنده جایزه سوم جشنواره تلویزیونی مستند شد.
امیر عنایتی نیز برای مجموعه عکس «طلای سفید» برنده جایزه دوم جشنواره تلویزیونی مستند شد.
تندیس جشنواره و جایزه اول بخش مجموعه عکس به علی حسن زاده برای مجموعه عکس «مقنیهای یزد» اهدا شد.
برگزیدگان بخش ملی «فیلم مستند»
* جایزه بهترین تدوین
بهنام بیرموند برای تدوین فیلم مستند «دفک» برنده تندیس جشنواره و جایزه بهترین تدوین شد.
* جایزه بهترین فیلمبرداری
لیلا فولادوند برای فیلمبرداری فیلم مستند «شهر زنده» برنده تندیس جشنواره و جایزه این بخش شد.
* جایزه بهترین صدابرداری/ صداگذاری
حسن بلالی برای صدابرداری فیلم مستند «نفس» برنده تندیس جشنواره و جایزه این بخش شد.
* جایزه بهترین پژوهش/ گفتار متن
مهدی باقری برای پژوهش فیلم مستند «پرواز بر فراز سرزمین خورشید» برنده تندیس جشنواره و جایزه بهترین پژوهش/ گفتار متن شد.
* 4 تقدیر ویژه هیئت داوران
تقدیر ویژه هیئت داوران به دلیل طرح مشکلات کادر درمان به امیر محمد کوچک زاده برای فیلم مستند «رزیدنت» رسید.
محسن شیرزایی نیز برای ساخت فیلم مستند «در جستجوی تختکنشینها» تقدیر ویژه هیئت داوران را دریافت کرد.
همچنین جایزه ویژه دبیر جشنواره به علیرضا باغشنی برای فیلم مستند «نفس» داده شد.
علاوه براین، هیئت داوران از فیلم مستند «گالش منزل» ساخته علی شهابالدین تقدیر کردند.
* جایزه بهترین کارگردانی مستند کوتاه
مهدی زمانپور کیاسری برای فیلم مستند «فرشتهها» و احسان مهدی زاده برای فیلم مستند «قدرت و کشور» به صورت مشترک برنده تندیس جشنواره و جایزه بهترین کارگردانی فیلم مستند کوتاه شدند.
* جایزه بهترین کارگردانی مستند نیمه بلند
حنیف شهپرراد برای فیلم مستند «زندگی میان واژگان» و مهدی باقری برای فیلم مستند «پرواز بر فراز سرزمین خورشید» به صورت مشترک برنده تندیس جشنواره و جایزه بهترین کارگردانی مستند نیمه بلند شدند.
* جایزه بهترین کارگردانی مستند بلند
نیما عسگری و فتحالله امیری برای ساخت فیلم مستند «قلمرو» برنده تندیس جشنواره و جایزه بهترین کارگردانی فیلم مستند بلند شدند.
* جایزه بهترین فیلم مستند
فیلم مستند «شهر زنده» ساخته لیلا فولادوند و محمدحسین نظری برنده تندیس جشنواره و جایزه بهترین فیلم شدند.
* جایزه بهترین فیلم مستند مردمی
در بخش بلند، فیلم مستند «تفنگداران جنوب» ساخته علی بلندنظر جایزه بهترین فیلم مستند مردمی را دریافت کرد.
در بخش نیمه بلند، فیلم مستند «بمبها میآیند» ساخته مهدی ملکی جایزه بهترین فیلم مستند مردمی را دریافت کرد.
در بخش کوتاه نیز، فیلم مستند «اقرار» ساخته مصطفی صبوری این جایزه را دریافت کرد.
* جوایز ویژه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان به هنرمندان ساکن همدان
2 هنرمند این جایزه را دریافت کردند؛ ایرج سعدی و بابک رضا پور
* جایزه ویژه سازمان همیاری شهرداری همدان
بهمن ابراهیمی این جایزه را دریافت کرد.
انتهای پیام/