اخبار فرهنگی

دلیل توقف «تاسیان» و یک توصیه ویژه برای سریال سازانِ خانگی

عبدالکریم خیامی اعتقاد دارد که سریال‌سازان و صاحبان پلتفرم‌ها چنانچه از مسیر قانونی شوراهای تولید و انتشار ساترا استفاده کنند هم می‌توانند اثری حرفه‌ای‌تر و بهتر را فراهم کنند و هم نیاز به طی فراز و نشیب‌های حقوقی و قضایی نداشته باشند.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، پخش سریال «تاسیان» به دستور قوه قضائیه متوقف شد، در حالی که در هفته‌های اخیر، ساترا و ستاد امر به معروف در چندین نوبت به انتشار بدون مجوز این محتوا و سازندگان آن هشدار داده بودند.

شب گذشته، خبر توقف پخش این سریال به‌طور رسمی اعلام شد. عبدالکریم خیامی، عضو حقیقی شورای انتشار ساترا و از مدیران پیشین تلویزیون و اساتید ارتباطات و رسانه دانشگاه، بر این باور است که سریال «تاسیان»، هم در روایت تاریخی و هم در ملاحظات هنجاری خود دارای اشکالات عدیده ایست که پیش‌تربه تفصیل و با بیان جزئیات بصورت حضوری به سازندگان سریال ارائه شده و نیازی به مباحث غیرضرور رسانه ای نیست.این بدان معناست که این سریال نیز می توانست با تعامل پیشینی خود، مرحله انتشار خود را در شرایط بهتری به انجام رساند.

خیامی با تأکید بر اهمیت این موضوع گفت: ما همیشه توصیه می‌کنیم که از ظرفیت‌های تخصصی و کارشناسی بسیار خوبی که در ساترا فراهم شده، بهره‌برداری شود. بنده عضو شورای تولید نیستم اما این عزیزان را به خوبی می‌شناسم. اعضای این شورا هم از تجربه چند دهه کار و مدیریت در عرصه تلویزیون و سینما بهره‌مندند و هم از تخصص دانشگاهی برخوردارند. این میزان تجربه و دانش و دلسوزی در کمتر جایی از کشور جمع شده است. خاصه آنکه رویکردی همدلانه و تعاملی دارند و کمتر در مناقشات سطحی رسانه‌ای فرو می‌افتند. طی سال‌های گذشته نیز هنرمندان و نویسندگان و کارگردانان فراوانی از این فرصت استفاده کرده‌اند و رضایت‌شان را از نتیجه اعلام کرده‌اند.

وی افزود: بهتر آن است که این ظرفیت‌ها در مراحل اولیه کار، مانند طراحی، فیلمنامه و پیش‌تولید، مورد استفاده قرار گیرد. چرا که پس از تولید و صرف هزینه‌های سنگین امروز، متوجه نواقص کار شدن و سپس طی کردن فرآیند صدور مجوز انتشار، کار را پیچیده‌تر می‌کند. در حالی که بسیاری از نویسندگان، کارگردانان و تهیه‌کنندگان حرفه‌ای کشورپیش از شروع تولید، آثار خود را به ساترا ارائه می‌دهند. در این صورت، دیگر نیازی به مداخله دستگاه‌های قضایی و حقوقی نخواهد بود و کار به جایی نمی‌رسد که به توقف پخش کشیده شود.

خیامی، عضو حقیقی شورای انتشار ساترا توصیه کرد: به صاحبان آثار و پلتفرم‌ها عرض می‌کنم که اصلاً نیازی به عملیات روانی و استفاده از تکنیک‌های رسانه‌ای و رایزنی‌های تو در تو برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و یا بر فرآیندهای تنظیم‌گری نیست؛ وقتی که امکان فرآیند تصویب طرح، ایده، تولید و انتشار در ساترا وجود دارد و بارها هم تجربه شده است، نیازی به طی کردن مسیرهای نامتعارف نیست و باید تا حد امکان مسیر گفت‌وگوی کارشناسیِ حرفه‌ای، هنری و علمی را در دستور کار قرار داد.

وی ادامه داد: تا به حال صدها برنامه و سریال در پلتفرم‌ها به نمایش درآمده‌اند و بسیاری از آنها رکوردهای جذب مخاطب را شکسته و رسالت هنری خود را به خوبی انجام داده‌اند. من اعتقاد دارم نباید کار به جایی برسد که به ناچار برخی دستگاه‌ها – حسب وظیفه ذاتی و قانونی‌شان و بعضاً به رغم تمایل اولیه‌شان- مداخله کنند. در حالی که امروز تنظیم‌گری در تمامی دنیا وجود دارد و این یک مسیر متعارف جهانی است. بسیاری از پلتفرم‌ها، سریال‌سازان و هنرمندان هم این مسیر را طی می‌کنند.

خیامی در بخش دیگری از صحبت‌های خود تأکید کرد: همان‌طور که برخی از آثار نمایش‌خانگی ایرادات محتوایی دارند، برخی دیگر هم آثاری قابل تحسین هستند که هم جنبه سرگرمی خود را دارند و هم حامل پیام مثبت‌اند و یا حداقل فاقد جنبه‌های منفی و ناهنجاری‌اند. اما گاهی اوقات روش‌هایی که برای جلب توجه کوتاه‌مدت مخاطبان و کاربران استفاده می‌شود نمی‌تواند در درازمدت به نفع سکوها باشد و چه بسا در درازمدت نتیجه عکس بدهد. این تجربه نه تنها در ایران، بلکه در سطح جهانی نیز مشاهده می‌شود. بله می‌توان در کوتاه‌مدت موجی راه انداخت، توجه‌ها را جلب کرد و احساس پیروزی داشت، اما اگر این موج، حرفه‌ای نباشد و با هنجارهای پذیرفته‌شده جامعه هم‌راستا نباشد، هیجانات کوتاه‌مدت به تدریج فروکش کرده و تبدیل به ضد خود می‌شوند. به خصوص که جامعه ایرانی هاضمه فرهنگی و قوه تشخیصی قابل توجهی دارد و از منظر تاریخی نیز نشان داده که پس از یک دوره ارزیابی‌های اولیه، زحمت هنرمندان و اهالی اصیل رسانه‌ای خود را می‌شناسد و آن را قدر می‌داند.

این عضو شورای انتشار ساترا همچنین ابراز امیدواری کرد: امیدوارم مسئله این سریال نیز با لحاظ مواردی که طی این گفت‌وگوها روشن شده حل شود و در آینده نیز شاهد آثار نمایشی جذاب و بهتری از گروه محترم تولید آن باشیم. 

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا