دین مداری مردمِ عصر انقلاب روند صعودی داشته است
یک استاد علوم سیاسی با تأکید بر این که دینداری مردم عصر انقلاب نه تنها رو به افول نیست بلکه به پیشرفت خوبی هم رسیده، گفت: ما روند اقبال به دین و دینداری را هم به صورت فردی هم به صورت جمعی و هم به صورت حاکمیتی به صورت صعودی شاهد هستیم.
حجت الاسلام دکتر ذبیح الله نعیمیان، مدیر مؤسسه آموزش عالی امام رضا علیهالسلام در گفتوگو با گروه حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، با اشاره به ظهور تغییرات دینمداری در کل جهان و تأثیر غیرقابل انکار آن بر جامعه اسلامی ایران گفت: دین و اقبال به مناسک و ظواهر دینی بعد از انقلاب اسلامی رشد و نمو داشته است؛ به عنوان نمونه آقای دکتر شهیدی میگوید که قبل از اینکه انقلاب اسلامی به ثمر بنشیند، وقتی به کشورهای اسلامی شمال آفریقا سفر میکردیم و در نشستها و همایشها شرکت میکردیم، موقع نماز، یکی دو سه نفر بیشتر نبودیم؛ اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی نمازگزاران موج میزدند. متأسفانه این بخش از تأثیر انقلاب اسلامی را بازتاب ندادیم.
نعیمیان انقلاب اسلامی را فراتر از یک انقلاب سیاسی دانست و گفت: فقط یک انقلاب علیه دستگاه استعمار و استبداد نبود؛ بلکه یک انقلاب بزرگ فرهنگی و تمدنی بود. انقلاب اسلامی علیه غربِ استعمارگر در ابعاد مختلف به پا خاست.
استاد حوزه علمیه در بیان تفاوت میان انقلاب اسلامی ایران با سایر انقلابها گفت: انقلاب اسلامی تفاوتهایی با سایر انقلابها دارد در انقلاب فرانسه کشیشکشی راه انداختند؛ چون کشیشها با حکومت بودند، مدل خاص زر و زور و تزویر که شریعتی میگفت در اروپا واقعیت داشت، اما انقلاب اسلامی باعث اقبال بیش از پیش به دین شد؛ یعنی خیلی از دانشجوهایی که حدود 17 هزار دانشجو خارج از کشور داشتیم، غیر مذهبی هم بودند. انقلاب که به ثمر نشست خیلی از همینها برای خدمت کردن به کشور برگشتند.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی اقبال به دین را ایجاد کرد و جلوی اقبالهای دیگر را گرفت بله اقبال بعضی به دین سطحی بود و بعد هم از دین رویگردان شدند. ما چقدر مشروب فروشی داشتیم! چقدر خانه فرهنگ داشتیم! چقدر مظاهر فساد و فساد پروری داشتیم! انقلاب اسلامی این موج را برگرداند. آیت الله مصباح یزدی میفرمودند که مسجد جمکران تک و توک چند نفر میرفتند، الان این خیل عظیم جمعیت مگر با انگیزهای غیر از انگیزه دینی به مسجد جمکران میروند؟ ممکن است کسی بگوید جمعیت افزایش پیدا کرده و نمازگزاران جمکران هم زیاد شدهاند؛ جمعیت بر فرض سه برابر هم شده باشد باید نمازگزاران مسجد جمکران هم بشود چند برابر شوند؛ نه میلیونها نفر.
استاد علوم سیاسی در ترویج دینداری و اوج گرفتن مناسک دینی بعد از انقلاب اسلامی تصریح کرد: بعد از انقلاب اسلامی اقبال به مناسک دینی به شدت زیاد شده است. مثل اعتکاف. این همه جوانی که به اعتکاف میروند برای غذا که نمیروند. حالا اگر کسی برای افطار معتکفان بانی شود هم قابل تحلیل است که چرا برای معتکفین اینگونه هزینه میکند. یا در روز عاشورا چرا کلی هزینه میکند. اینها علامتها و نشانههای اقبال به دین است.
وی استقبال اقشار مختلف به تعالیم آموزههای دینی را این گونه بیان کرد: آموزش دینی آموزش دینی که خیلی از این آموزشهای غیر رسمی اجباری نیست، این جوانی که در کلاس قرآن نامنویسی یا کلاس معارف قرآن شرکت میکند، از ثمرات انقلاب اسلامی و اقبال به دین است. باید یک نگاه کلانی داشته باشیم.
استاد حوزه علمیه در رد ادعای کسانی که صرف انجام مناسک دینی را ملاک دینداری نمیدانند و آن را لعابی برای جامعه بر میشمارند، گفت: در مورد آثار تربیتیِ مناسک دینی، هر تربیتی را نمیخواهیم بلکه تربیت دینی را میخواهیم. اشک بر مظلومیت امام حسین علیهالسلام آثار تربیتی دارد. همین آدمی که ظاهرا غیر ملتزم به ظواهر دینی است، ممکن است فردا در مواجهه با کار خلافی به حرمت اهل بیت علیهمالسلام دست از خطا بکشد.
وی درباره تأثیر مناسک دینی بر جامعهسازی و در پاسخ به این که آیا بعد از انقلاب اسلامی الفت اجتماعی کم شده است یا خیر، خاطرنشان کرد: مناسک جمعی باعث ایجاد الفت بین مردم جامعه میشود و سبب میشود من کنار کسی بنشینم که تا دیروز با هم اختلاف نظر داشتیم؛ اما اکنون در مجلس امام حسین علیهالسلام هستیم و یک الفت ایمانی عاشورایی پیدا میکنیم. مرحوم شاه آبادی روی این بحث الفت و ارتباط صمیمی بین افراد جامعه بر اساس مودت پافشاری میکنند.
این استاد دانشگاه فراهم کردن زمینههای آموزشهای دینی را از وظایف حکومت اسلامی دانست و افزود: انقلاب اسلامی زمینهساز آموزشهای دینی هم بوده است. هرکسی حق آموزش دینی دارد. پیش از انقلاب اسلامی، آموزشهای دینی بسیار محدود بود، اما انقلاب اسلامی برای تربیت انسان صالح فضا را مهیا کرده است.
نعیمیان با تأکید بر این که دینداری مردم عصر انقلاب اسلامی نه تنها رو به افول نیست بلکه به تعالی و پیشرفت خوبی هم رسیده است، گفت: ما روند اقبال به دین و دینداری را هم به صورت فردی هم به صورت جمعی و هم به صورت حاکمیتی به صورت صعودی شاهد هستیم. البته این را باید در نظر داشت که اوائل انقلاب برخی تندرویهایی میکردند که از قضا امروز بر طبل ناامیدی و القای دینگریزی و افول دینداری میکوبند.
انتهایپیام/