سرانه فرهنگی در چند دهه اخیر کوچک و کوچک تر شده است
کلانتری معاون فرهنگی ارشاد گفت: سرانه فرهنگی در کلان کشور پایین و کوچک است و در برش کتاب این سرانه کوچکتر است. بررسیها نشان دهنده این است که در این چند دهه سبد سرانه فرهنگی کوچک و کوچکتر شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عبدالحسین کلانتری صبح امروز 14 آبان ماه در نشست ناشران آموزشی گفت: قول های عجیب و غریب نمیدهیم. ما در یک وظایف ساختاری کلان قرار داریم که یکی از کنشگران آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. وزارت اقتصاد، سازمان برنامه بودجه از کنشگران دیگر هستند که استدلالهایی دارند که باید با گفتوگو راهگشایی صورت بگیرد.
وی افزود: برای حل مسائل باید یک لیست از آنها داشته باشیم و براساس آن یک به یک اقدام به حل مسائل کنیم. برخی مسائل عام حوزه نشر است. به صورت کلی اقتصاد فرهنگ در کشور دچار مشکل است، نتوانستهایم مدلی ارائه دهیم که بر اساس آن هیچ یک از موضوعات فرهنگ و اقتصاد ذبح نشوند.
کلانتری اظهار داشت: براساس این مدل، باید هم فرهنگ به یک بالندگی برسد و هم در حوزه اقتصاد، لنگ تأمین انرژی لازم برای این نظام اجتماعی نشود که کارکرد هرکدام متفاوت است.
وی، کارکرد فرهنگ پایداری و تامین تعهد و مسئولیت اجتماعی و کارکرد حوزه اقتصاد انرژی را لازم دانست و افزود: درواقع از سوی اقتصاد انرژی ارسال میشود و از بالا فرهنگ پایداری در سیستم تأمین کند باید به یک نقطهی تعادل برسند. در کلان کشور به تعادل نرسیدیم و فقط مربوط به حوزه کتاب نمیشود.
کلانتری با اشاره به تجربه 20،30 ساله خود، بیان کرد: در تجربه فرهنگی این موضوع را مشاهده کردم؛ سرانه فرهنگی در کلان کشور پایین و کوچک است و در برش کتاب این سرانه کوچکتر است. بررسیها نشان دهنده این موضوع تلخ است که در این چند دهه سبد سرانه فرهنگی کوچک و کوچکتر شده است. اگر حوزه کتاب هم بررسی شود، احتمالا کتاب هم وضعیتش به همین شکل است.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: بنیانیترین عنصر زیست بوم فرهنگی یک کشور و جامعه کتاب است. اگر سرانه مصرف کتاب بالا رود، سایر حوزهها به تبع آن تغییر خواهد کرد. مهمترین، پایدارترین، اصلیترین و اثرگذارترین عنصر در زیست بوم فرهنگی در کشور، کتاب است.
وی در ادامه افزود: حوزه آموزش، مهمترین حوزه نسبت به پایه آموزش، فوق برنامه و فرعی حساب میشود. باید نگاه به حوزه ناشران آموزش، مثبت و همافزا باشد. در حوزه نشر، تنوع و تکثر ذینفعان را داریم که از یک جهت فرصت خوبی است. اگر نتوانیم همافزایی را افزایش دهیم اختلاف میان این ذینفعان به زیست بوم فرهنگ آسیب خواهد رساند. اگر به یک مدل همافزا نرسیم تبدیل به تهدید خواهد شد. باید به یک مدل برسیم که نفع همگانی و پایدار باشد.
کلانتری اظهار داشت: به دنبال عدالت آموزشی هستیم و عزم دولت چهاردهم در این جهت است. عدالت آموزشی بدون توجه به عدالت به منابع آموزشی صورت نمیگیرد و راههای رسیدن به این موضوع کلان را باید بررسی کنیم.
وی، موضوع مالیات را موضوع پیچیدهای عنوان کرد و افزود: من خیلی خوشبین نیستم اما بدبین هم نیستم. گستره مجموعههایی که مشمول مالیات میشوند، هرسال در حال افزایش است. باید میزان و مسیر آن را تغییر داد تا نتیجه به حوزه نشر برگردد.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تجربه این موضوع در وزارت علوم، تصریح کرد: شرکتهای بزرگ مالیات خود را در حوزه دانشگاه هزینه میکردند. مالیاتها را میتوان از طریق کتابخانهسازی، خرید کتاب و… که کمککننده گسترش عدالت فرهنگی در کشور هستند، جهتدهی کرد.
کلانتری افزود: در بحث سهمیه کاغذ، کلان کشور باید تصمیم گیرد. در این چندسال سهمیه روبه افول بوده است. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دغدغه این موضوع را دارند. بحث کاغذ انجام شده و درحال چارهاندیشی برای در دسترسی ارزانِ مردم به کتاب هستیم. یکی از سیاستهای اساسی دولت چهاردهم عدالت در دسترسی به خدمات فرهنگی و به صورت خاص کتاب است.
انتهای پیام/